Meghalt Bhumibol Aduljadedzs (IX. Ráma) thai uralkodó csütörtökön, 88 éves korában - közölte az ázsiai ország királyi palotája. Bhumibol Aduljadedzs volt a világon leghosszabb ideje trónon lévő uralkodó.
“Őfelsége békésen jobblétre szenderült a (bangkoki) Sziriradzs Kórházban” – derült ki a közleményből, amely szerint az uralkodó helyi idő szerint délután 3 óra 52 perckor halt meg.
Bhumibol évek óta betegeskedett, ám egészsége az elmúlt napokban viharos gyorsasággal romlott, és napok óta élet és halál között lebegett. Bár Thaiföldön az uralkodónak pusztán reprezentatív feladatai vannak, ő volt az egység jelképe a politikailag megosztott országban. Egyetlen fia, a 64 éves Maha Vadzsiralongkorn koronaherceg korántsem olyan népszerű, mint apja volt, akinek halála valószínűleg jelentős átalakulásokhoz vezet majd Thaiföldön.
A kormány rendkívüli ülést hívott össze, a hírek szerint a vidéki látogatását megszakító Prajuth Csan-Ocsa miniszterelnök még a nap folyamán televíziós beszédet tart. A kormányfő több programját – köztük vasárnapi indiai csúcstalálkozóját – lemondta.
A kórház előtt csütörtökön több ezer ember gyűlt össze és imádkozott a királyért. A Facebook közösségi oldalon is sokan fejezték ki szeretetüket királyuk felé profilképük megváltoztatásával.
(MTI)