Országosan az Egyesült Államokban Hillary Clinton vezet az elnökválasztási küzdelemben Donald Trump előtt, de különféle közvélemény-kutatások eltérő arányokat mutatnak az ő javára.
Az NBC televízió és a The Wall Street Journal vasárnap nyilvánosságra hozott közös felmérése szerint Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje országosan 48:37 arányban vezet a republikánus elnökjelölt előtt. A közvélemény-kutatás szerint a libertárius Gary Johnsonra jelenleg a választók hét százaléka szavazna, míg a Zöldek elnökjelöltje, Jill Stein csak a választók támogatásának két százalékát szerezné meg.
Az NBC televízió elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy Barack Obama 2008-ban hétszázalékos előnnyel nyerte meg a választást republikánus vetélytársa, John McCain előtt, 2012-ben pedig négyszázalékos volt az előnye a republikánusok akkori elnökjelöltje, Mitt Romney előtt.
Az ABC televízió és a The Washington Post szintén vasárnap nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatása azonban kisebb Clinton-előnyt mutatott. Az ő felmérésük szerint Trump a nőket sértő – és szavazókat eltántorító – megjegyzései ellenére is, a demokrata párti elnökjelölt csak négy százalékkal – 47:43 arányban – vezet a republikánusok jelöltje előtt. E felmérés szerint Gary Johnsont a választók öt százaléka támogatja, Jill Stein támogatottsága azonban az ABC/Washington Post szerint is csak kétszázalékos.
A legutóbbi ABC/Washington Post felmérése szeptember végén készült, Hillary Clinton akkor 46:44 arányban vezetett Donald Trump előtt.
A közvélemény-kutatók egyes kérdésekben részletesebben is kifaggatták a kutatásban résztvevőket. Kiderült, hogy szeptemberhez képest csökkent a Trump iránti bizalom: akkor a megkérdezettek 42 százaléka gondolta úgy, hogy a republikánus elnökjelölt tisztességes és megbízható, most viszont csak 34 százalékuk gondolja róla ezt. A megkérdezettek 34 százaléka van azon a véleményen, hogy Trumpnak a vérmérséklete megfelelő ahhoz, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen. Hillary Clintonról a megkérdezettek 59 százaléka állította ezt.
(MTI)