Több hónapig elhúzódó harcra készülnek a Moszulban rejtőző dzsihadisták: szüntelenül ássák a város alá vájt labirintusukat, aknákat helyeztek a legfontosabb stratégiai pontokra, de még a mustárgáz bevetésétől sem riadnak vissza. Az utcákat olajjal öntözték meg, hogy bármelyik pillanatban lángba boríthassák az Iszlám Állam iraki fellegvárát.
Aknamezővé vált az Iszlám Állam iraki fellegvára. A dzsihadisták kihasználják Moszul összes adottságát, hogy minél több iraki katonát magukkal rántsanak a város belső ostromának kezdetén. Külföldi harcosaikra öngyilkos mellényeket adnak, a radikalizált gyermekeket fegyverrel felszerelt besúgóként, a civileket pedig élő pajzsként fogják használni.
Moszul lakói az elmúlt napokban telefonon próbálták figyelmeztetni a koalíciós csapatokat az Iszlám Állam legújabb csapdáiról. Jelentéseik szerint a terrorszervezet aláaknázta a város legtöbb hídját, de a szélesebb utak alá is előszeretettel rejtenek aknákat. Az amerikai védelmi minisztérium figyelmeztetésének köszönhetően szinte minden katonánál lesz gázmaszk, mellyel a dzsihadisták helyileg kotyvasztott vegyifegyvere, a mustárgáz ellen védekezhetnek.
A városban égő olajjal öntik fel az árkokat, hogy sem az égből, sem az utcákról ne tudjanak tájékozódni az iraki hadsereg koalíciós csapatai. Kémeiket már beépítették a civilek közé egy korai felszabadítás esetére – közölték aggódva a pesmerga parancsnokok.
A dzsihadisták már régóta készülnek a város ostromára. Cementfalakat építettek, hogy a civileket olyan területekre szorítsák be, ahol élő pajzsra lehet szükségük a tűzharc során. Az alagutakat olyan szélesre vájták ki, hogy a fegyverropogás elől védelmet nyújtó odúkon fegyvereket és harcosokat is észrevétlenül át tudnak juttatni a város különböző pontjai között. A Reuters pontos leírásokat és fotókat is kapott ezekről az alagutakról.
A város védelmének stratégiája hasonló lesz a korábbi dzsihadista harcokhoz, de Moszul sok mindenben különbözik a korábbi leigázott településektől: először is abban, hogy itt csaknem kétmillióan laktak, mikor a dzsihadisták először leigázták több két évvel ezelőtt.
Azóta rengetegen elmenekültek, és bár minden hírügynökség és szervezet különböző becslésekkel rukkolt elő, a lakosság félmillió és egymillió között lehet. Az ENSZ adatai szerint 700 ezren ragadtak a városban.
Az Iszlám Állam amnesztiát adott mindazoknak, akiket eddig szakálluk, dohányzási szokásaik vagy kisebb bűneik miatt börtönökben sínylődtek, hogy feltöltsék hiányos seregüket az offenzíva előtt.
A dzsihadisták elkeseredésükben nyolcéves gyermekek kezébe is fegyvert adnak. A radikalizált gyerekeket eddig főként besúgónak alkalmazták, de az iraki csapatok megérkezésével kést és pisztolyt nyomnak a markukba. Mivel minden gyereknek megparancsolták, hogy gyűjtsék maguk köré tíz év alatti társaikat, egyre nő a gyermekekből álló sereg létszáma, akikre a harci tudás hiányában valószínűleg öngyilkos mellényt fognak szerelni.
A lakosok a Whasapp alkalmazáson keresztül számoltak be ezekről a gyermekekről a Reutersnek.
Kik tartoznak a Moszult ostromló csapatokhoz?
- Az iraki hadsereg által irányított koalícióhoz először a közel 20 ezer fős Síita Népi Mobilizációs Egységek (PMU) csatlakoztak. Keresztény és szunnita katonák is harcolnak soraikban, és az ő feladatuk lesz a dzsihadisták föld alatti labirintusainak és égő olajjal megtöltött árkainak kilövése – hőmeghajtású rakéták segítségével.
- A négyezres kurd sereg katonái a környező falvakat foglalják el, és ha minden települést az irányításuk alá helyeztek, rakétakilövőiket a fellegvár irányába fordítják. Nem valószínű, hogy a városon belüli tűzharcból kivehetik a részüket, ők inkább az offenzíva külső védelmét biztosítják.
- A pesmergák támadásait csak hétfő délelőtt kilencven koalíciós légicsapással támogatták meg az iraki hadsereg vadászgépei. Őket a Pentagon által küldött erősítésnek köszönhetően egy 5200 fős amerikai hadsereg erősíti.
Az Iszlám Állam körülbelül ötezer harcossal próbálja megvédeni iraki fellegvárát a nyolcvanezer fős koalíciós csapatoktól, akik óriási fölényük ellenére ugyanúgy széthúznak, mint a Moszul fala mögött megbújó dzsihadisták.
A koalíciós csapatok először körbeveszik a várost, először északról, majd keletről és délről. A város nyugati részét szándékosan hagyják szabadon, mert itt akarják kicsalogatni az Iszlám Állam menekülni vágyó harcosait. A nyugati terület sivatag, így könnyű lesz lelőni az elszaladó dzsihadistákat.
Szijjártó: Szíriában reménytelennek tűnik a helyzet
Szíriában reménytelennek tűnik a helyzet - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az uniós tagországok külügyminisztereinek luxembourgi tanácskozásának szünetében hétfőn.
Szijjártó Péter újságírók előtt úgy vélekedett: noha a békés megoldás lehetősége távolinak tűnik, a tagállamok határozottan világossá tették, hogy kizárólag a politikai megoldás vezethet békéhez a közel-keleti országban.
Az uniós külügyminiszterek arra szólították fel Oroszországot, hogy fellépésével és politikájával segítse a szíriai rezsim bombázásainak megfékezését, valamint biztosítsák a humanitárius segélyek azonnali célba jutatását – mondta el Szijártó Péter, utalva arra, Oroszország elleni esetleges szankciók bevezetéséről egységes uniós álláspontról nincs szó.
“Magyarország úgy látja, ha a szíriai helyzet nem változik meg, akkor a fokozódó bevándorlási nyomás miatt Európa fog veszíteni” – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.
(Híradó - MTI - Reuters - Independent - Kurdistan24 - Al-Dzsaszíra)