Törökország kész befogadni több százezer menekültet az iraki Moszulból, ha az Egyesült Államok vezette szövetség által az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet kiűzéséért indított hadművelet következtében fellángolna a felekezetek közötti erőszak - közölte hétfőn Numan Kurtulmus török miniszterelnök-helyettes, miközben az ENSZ egy lehetséges humanitárius katasztrófára készül.
Az amerikaiak vezette szövetség légi és szárazföldi támogatásával az iraki kormányerők hétfő hajnalban támadást indítottak, hogy kiűzzék a dzsihadistákat Moszulból.
Törökország több alkalommal is hangoztatta, hogy a síita milíciák részvételének engedélyezése a többségében szunnita arabok lakta város ostromában felekezetek közötti ellentéthez vezethet.
Ha a moszuli hadműveletet megfelelően kezelik, nem lesz Törökországba irányuló menekülthullám – mondta ankarai sajtótájékoztatóján Numan Kurtulmus, aki szerint ellenkező esetben akár több százezren is foghatják a hátizsákjukat, és az egyetlen lehetséges helyre menekülhetnek, ami Törökország.
Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint akár százezer iraki is Szíriába és Törökországba menekülhet, hogy elkerülje Moszul ostromát. A másfél milliós nagyváros 2014-ben került az Iszlám Állam kezére, amikor a dzsihadisták kikiáltották a ”kalifátust”.
Egy török katasztrófavédelmi illetékes szerint Ankara, amely 3 millió bevándorlót fogadott be Szíriából, rendelkezik a szükséges tapasztalattal. “Egy sátortábor felépítése könnyű feladat számunkra. Gyorsan felállíthatunk több százezer menekült számára sátortáborokat” - mondta a Reuters brit hírügynökségnek.
“Az eljárás szabványos, minden óraműpontossággal működik majd. A hadsereg begyűjti az emberektől a fegyvereket, a rendőrség ellenőrzi a menekülteket, a bevándorlási hatóság bejegyzi őket, a Vörös Félhold pedig ellátja őket vízzel, élelmiszerrel és menedékkel” – tette hozzá.
A Moszul elleni offenzívában Kurtulmus szerint részt vesz török katonák által kiképzett 3000 iraki harcos is.
Az ENSZ humanitárius katasztrófától tart az ostromlott városban. Stephen O,Brien, az ENSZ főtitkárának humanitárius ügyekben illetékes helyettese mélységes aggodalmát fejezte ki az Irak második legnagyobb városában élő másfél millió ember miatt.
A Save the Children nevű civil szervezet a félmillió gyermek sorsa miatt aggódva felszólította a szemben álló feleket, nyissanak “biztonságos folyosókat, hogy a civilek elmenekülhessenek, és ne essenek csapdába a bombaesőben, az aknákkal és robbanószerekkel tele városban, élelmiszer és orvosi ellátás nélkül”.
“Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy felkészüljünk a legrosszabb humanitárius forgatókönyvre. Attól tartunk azonban, hogy nagyon sok a feladat” – mondta az offenzíva előtt Lise Grande, az ENSZ iraki humanitárius koordinátora.
Becky Bakr Abdulla, a Norvég Menekült Tanács munkatársa arra figyelmeztetett, hogy a Moszulból menekülők várhatóan semmit sem tudnak majd magukkal vinni, így élelmiszerrel, vízzel, ruhákkal el kell őket látni.
A moszuli menekültek ellátásának finanszírozása továbbra is problémát jelent: a kért 367 millió dollárnak eddig csak kevesebb mint a fele érkezett be az adományozóktól.
A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) bejelentette, hogy szükségtáborokat állít fel, ahol mintegy 200 ezer ember kap fedelet és alapszolgáltatásokat. Hozzátette ugyanakkor, hogy több pénzre lenne szüksége.
A várható népvándorlást tovább súlyosbíthatja a tél, a polgári lakosok fedél nélkül maradhatnak a fagyos sivatagban.
“Ha az IÁ pokolgépekkel veszi körül a lakónegyedeket, ha orvlövészeket állítanak a stratégiai pontokra, a lakosok emberi pajzsokká válhatnak” – figyelmeztetett Lise Grande.
(MTI)