Nyugalomban folyt hétfőn az észak-franciaországi Calais-ban a dzsungel néven is ismert migránstábor hatósági felszámolása.
Az első csoport – 50 szudáni bevándorló – reggel fél 9 után hagyta el busszal el a telepet, ahonnan este 8 óráig negyedóránként indulnak a különjáratok az ország különböző pontjain található több mint négyszáz átmeneti befogadó központba.
A kora délutáni órákig 25 busszal több mint ezren hagyták el a dzsungelt, és a hatóságok reményei szerint estig több mint kétezren indulnak el.
A várhatóan egy hétig tartó kiürítés első napján a nagy számban kirendelt rendőröknek elsősorban azért volt dolguk, mert a művelet lebonyolításának központjául szolgáló hangár előtt az önkéntes távozók már a hajnali óráktól kígyózó sorokban várakoztak.
Korábban írtuk: Megkezdték calais-i dzsungel felszámolását
Az észak-franciaországi Calais-ban hétfőn megkezdődött a dzsungel néven is ismert migránstábor felszámolása, a menedékkérők kora reggeltől annál a pontnál gyülekeztek, amelyet a hatóságok a tábor kiürítéséhez kijelöltek - állapította meg egy helyszíni tudósító.
Az AFP francia hírügynökség újságírója hozzátette, hogy az emberek bőröndjeikkel, csomagjaikkal a művelet lebonyolításának központjául szolgáló hangár előtt sorakoztak.
Hivatalos becslések szerint a hétvégén mintegy 6400, elsősorban szudáni, eritreai és afgán állampolgár tartózkodott a táborban. Buszokkal átszállítják őket az ország különböző pontjain kialakított 287 átmeneti befogadóközpontba. Már az első nap 2400 embernek el kell hagynia a telepet.
(MTI)