A román elnöki hivatal és titkosszolgálati vezetők jóváhagyásával kémkedtek tavasszal Laura Codruta Kövesi, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetője után az izraeli Black Cube nyomozóiroda ügynökei – állította Dan Zorella, a nyomozóiroda igazgatója tanúvallomásában, amelyet hétfői számában közölt az Evenimentul Zilei című bukaresti lap.
Zoom
Laura Codruta Kövesi - politikusbűnözők tucatjait állította bíróság elé
Romániában a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni vádhatóság (DIICOT) április elején helyezett előzetes letartóztatásba két izraeli állampolgárt, akiket azzal gyanúsít, hogy egy bűnszövetkezet tagjaiként informatikai adathalászás révén illegálisan próbáltak kompromittáló információkat gyűjteni a DNA főügyészéről. A kémbotrány szeptemberben vett újabb fordulatot, amikor Daniel Dragomir, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egykori terrorelhárítási vezetője, az izraeliek állítólagos román megbízója is vizsgálati fogságba került.
Most kiderült, hogy a Black Cube igazgatója februárban „vette fel a rendelést” Dragomirtől, beszélgetésükről pedig hangfelvételt készített. Az egymillió eurós nagyságrendű megbízást a volt SRI-tiszt azzal magyarázta: felmerült a gyanú, hogy a korrupcióellenes főügyész családja is érintett korrupciós ügyekben, külföldi számlákra menekített jelentős összegeket, és ennek felderítése fontos állambiztonsági ügy, amelyet a „legmagasabb szinten” hagytak jóvá.
Zorella le akarta ellenőrizni Dragomir ezen állítását, és ehhez a Black Cube akkori tiszteletbeli elnökének, az idén márciusban elhunyt Meir Dagannak a segítségét kérte, aki 2002 és 2011 között a Moszad izraeli titkosszolgálat igazgatója volt.
Nem tudni, hogy a „kiváló romániai kapcsolatokkal rendelkező” Dagan kivel beszélt Romániában, de Zorella szerint néhány nap múltán megnyugtatta őt, hogy valóban fontos állami megbízatásról van szó, a Black Cube alkalmazottai a SRI egy „sejtjeként” fognak tevékenykedni, és törvényes védelemben részesülnek. Erről állítólag már nincs hangfelvétele Zorellának, de tanúvallomásában azt állította: arra a következtetésre jutott, hogy Klaus Iohannis államfő és Eduard Hellvig, a SRI igazgatója hagyta jóvá a műveletet.
A tanúvallomást megjelentető Evenimentul Zilei vezércikkírója viszont Dragomir szeptemberi letartóztatását Mihai Razvan Ungureanunak, a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) igazgatójának – néhány nappal később bekövetkezett – lemondásával hozta összefüggésbe, amit azóta sem magyarázott meg senki.
A román sajtóban már múlt héten megjelentek egyes szemelvények a Black Cube igazgatójának tanúvallomásából. Ezekre reagálva Klaus Iohannis államfő leszögezte, sem neki személy szerint, sem az elnöki hivatalnak nincs köze „sem formálisan, sem informálisan” a Black Cube-kémbotrányhoz, a SRI pedig nemhogy nem védte a „bűnözőket”, hanem meghatározó szerepet játszott elfogásukban.
„Lehet, hogy egyes bűnözők szerint jól néz ki, vagy érdekes, ha azt állítják, hogy a SRI vagy az elnök védelmét élvezik, és az is lehet, hogy annak, aki szereti a kémfilmet, ez el is nyeri a tetszését, de az állítás teljességgel megalapozatlan” - hangoztatta a román államfő.
(MTI nyomán)
Frissítés: vádalkut kötöttek a zsidók
Vádalkut kötöttek a bukaresti főügyészség terrorellenes főosztályával (DIICOT) a Black Cube nevű izraeli magánnyomozó-iroda alkalmazottai, akiket még tavasszal vettek őrizetbe Romániában azzal a gyanúval, hogy Laura Codruta Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyésze ellen kémkedtek. A vádalku értelmében a két egykori izraeli hírszerző, Ron Weiner és David Geclowicz – mindketten a Moszad egykori alkalmazottai – elismeri bűnösségét, cserébe három év felfüggesztett szabadságvesztést kap, és 60 napig közmunkát kell végeznie. A vádalku elfogadásáról a bukaresti törvényszéknek kell döntenie.
Zoom
Weinert bűnszervezet létrehozásával, informatikai rendszerbe való illetéktelen behatolással, számítógépes adatok megszerzésével, valamint számítástechnikai eszközökkel elkövetett bűncselekményekkel vádolják. Geclowicz ellen bűnsegédlet miatt emeltek vádat. A két férfi április 3-a és július 22-e között előzetes letartóztatásban volt, ezt követően házi őrizetbe helyezték őket. Romániai társuk, Daniel Dragomir, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt alezredese ugyanakkor továbbra is előzetes letartóztatásban marad.
A Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) még áprilisban vette őrizetbe a Black Cube két, korábban a Moszadnak dolgozó alkalmazottját, Ron Weinert és David Geclowiczot, akik a gyanú szerint megszerezték a sértettek, a Kövesihez közel álló személyek internetes postafiókjainak jelszavát, és lemásolták az ott található információkat. Az ügyészség szerint előbbi feladata az informatikai bűncselekmények elkövetése volt, míg utóbbi lépett kapcsolatba a célszemély ismeretségi köréhez és családjához tartozó személyekkel.
Mindkettejük tevékenységét a magánnyomozói irodából koordinálták. Tevékenységük fő célja az volt, hogy korrupcióra utaló bizonyítékok megszerzése révén kompromittálják Laura Codruta Kövesi DNA-vezetőt.
Weiner és Geclowicz márciusban hajtották végre akcióikat. Ezen időszak alatt Kövesi három ismerősének postafiókjait is feltörték. A Black Cube viszont a Times of Israel című lapnak cáfolta a DIICOT által megfogalmazott vádakat, és közölte: a román kormányt, illetve a kormánynak alárendelt intézményeket érintő korrupciós ügyekben folytattak nyomozást, két munkatársukat pedig azt követően tartóztatták le, hogy „jelentős felfedezéseket" tettek.
A cég szerint alkalmazottai tiszteletben tartották a román törvényeket, és az ellenük megfogalmazott vádak hamisak. Daniel Dragomir az ügyészek szerint a „Tornádó" névre keresztelt akciót bosszúból tervelte ki, és ő bérelte fel az izraeli Black Cube magánnyomozó irodát. A Mediafax értesülései szerint 1,2 millió eurót fizetett a nyomozóknak, a pénz azonban nem tőle származott, hanem olyan személyektől, akik információkat akartak szerezni a főügyészről. A DIICOT szerint célja az volt, hogy lejárassa a DNA főügyészét és más személyeket, akiket felelősnek tartott azért, hogy tavaly befolyással való üzérkedés és pénzmosás vádjával a DNA bíróság elé állította. Dragomir állítólag januárban és márciusban egyeztetett a Black Cube illetékesével Bukarestben az akció részleteiről és költségeiről.
A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egyébként kedden közleményt adott ki, amelyben tagadta azokat a sajtóban megjelent információkat, miszerint a művelet a SRI vezetői és Klaus Johannis államfő tudtával és jóváhagyásával zajlott. A londoni és párizsi kirendeltséggel is rendelkező Black Cube nyomozóirodát 2010-ben alapította Tel-Avivban az izraeli hírszerzés két volt munkatársa, Dan Zorella és Avi Yanus. A cég jogi és hírszerzési szolgáltatásokat is nyújt, hírnevét gazdasági bűncselekményekkel vádolt üzletemberek bírósági képviseletével szerezte.
A The Wall Street Journal 2015-ben arról írt, hogy a cég alkalmazottai magánjellegű kiberbűnözés-elhárítási akciókban vettek részt, amelyek során hackerek közé szivárogtak be.
(Krónika nyomán)