Ha nem ápoljuk a keresztény hagyományainkat, elveszíthetjük hazánk egy darabját - mondta Angela Merkel hétfői beszédében Mecklenburg Elő-Pomerániában, ahol karácsonyi dalok énekléséről és a fuvolajáték fontosságáról is beszélt.
Angela Merkel német kancellár beismerte: jól tudja, milyen aggodalmakat szült Németországban az iszlám terjedése, ezért úgy döntött, megosztja vadonatúj ötletét a CDU keddi gyűlésén: a németeknek vissza kell térniük a keresztény hagyományokhoz, például a karácsonyi dalok énekléséhez és a fuvolázáshoz.
“Mi vagyunk az a párt, akiknek a keresztény szó szerepel a nevükben” – kezdett bele beszédébe a német kancellár Mecklenburg Elő-Pomerániában, ahol a kereszténydemokrata párt alulmaradt a bevándorlásellenes AfD-vel szemben. Elmondta, hogy karácsonyi dalok énekléséhez nem kell bevándorlásellenes gyűlésekre járni, de véleménye szerint az emberek már nem is tudják, mit jelentenek számukra a hagyományok. Szerinte a németek nem maradt önbizalmuk, elfelejtkeztek hagyományaikról, egyre kevesebb karácsonyi dalt ismernek. “Hányan fogjuk ezeket a dalokat továbbadni a gyermekeinknek és az unokáinknak?” – tette fel a költői kérdést.
Merkel a bevándorlásellenes közegben nem a muszlimok integrálásáról beszélt, hanem arra szólította fel egész Németországot, hogy az iszlámtól való félelem helyett inkább saját hagyományaikra koncentráljanak, ezeket frissítsék fel.
“Le kell másolni a kottákat és keresni kell valakit, aki tud fuvolázni” – hangzott el a furcsa felszólítás, mely kisebb kacagást váltott ki a tömegből. De a kancellár nem tartotta viccesnek kijelentését, ezért rögtön hozzátette: komolyan gondolta a felszólítást, hiszen azok, akik nem ápolják a keresztény hagyományaikat, könnyedén elveszíthetik hazájuk egy darabját. De persze semmiképpen sem azért, mert pont neki köszönhetően hamarosan kisebbségbe kerülnek a németek abban a bizonyos hazában...
(Híradó nyomán)