"Fiatalkorú menekülteket támadtak meg garázda személyek" a litvániai Rukla városában - közölte a kaunasi rendőrkapitányság pénteken.
A litvániai város menekültközpontjában elhelyezett két 14 éves szíriait az iskolából hazafelé menet feltartóztatta két "agresszíven viselkedő helyi fiatal" – tájékoztatott a rendőrség a menedékkérők beszámolói alapján.
A két garázda szidalmazta a szíriai fiatalokat, majd kövekkel megdobálták őket. A menekültközpontba mentőket hívtak a zúzódásokat és horzsolásokat szenvedett migránsok ellátására.
A biztonsági szolgálat elfogta a támadással gyanúsított személyeket.
Az elmúlt időszakban ez már a második hasonló eset volt. A múlt héten helybeli garázdák két menekült nőt szidalmaztak, akik közül az egyik családjával együtt Szíriából, a másik pedig Irakból érkezett. Az ijedségen kívül nem esett bántódásuk. Mikor a két nő visszatért szálláshelyére és beszámolt a történtekről, mintegy három tucat menedékkérő férfi akart a támadók nyomába eredni. A rendőrség beavatkozásával azonban sikerült lecsillapítani a kedélyeket és elejét venni egy fenyegető tömeges zavargásnak.
Az EU-kvóták szerint Litvánia két éven belül 1105 menekültet fogad be Szíriából, Irakból és Eritreából. 2015 decembere óta a balti államban nagyjából 200 menekültet szállásoltak el. A ruklai menekültközpontban jelenleg mintegy 180 menekült él.
(MTI)