"Soha nem viselkedtek emberségesen vagy őszintén, és nem törődtek rendesen az emberekkel. Nem ti veszitek fel a halott gyerekek testét a Földközi-tenger partjáról. Mi vagyunk azok, akik 3,5 millió menekültet etetünk az országunkban" – idézi Recep Tayyip Erdogan török elnök EU-nak címzett bírálatát a Hürriyet Daily.
Zoom
Az államfő az Európai Parlament csütörtöki állásfoglalására reagált, melyben a képviselők a török EU-csatlakozás ellen szólaltak fel, mivel a július 15-i sikertelen puccs óta a kormány tízezreket börtönzött be.
Erdogan más vezető politikusokkal együtt tegnap este még azt mondta, hogy nem veszi komolyan az EP határozatát, de pénteken már élesen bírálta az európai politikusokat. Azzal fenyegetőzött, hogy kinyitja a határait a kontinensfoglalók előtt, ha az EU-ban továbbra is Törökország-ellenes nyilatkozatokat tesznek.
"Nem tartották be az ígéretüket. Amikor 50 000 menekült tűnt fel Kapikulénál [Törökország európai határánál – a szerk.], akkor azon aggódtak, hogy mi lesz, ha kinyitjuk a határokat. Ha továbbmennek a bírálataikkal, akkor azok a kapuk ki fognak nyílni! Tudják ezt jól" – mondta az elnök.
Az Európai Parlament (EP) strassburgi ülésen 479 igen szavazattal, 37 ellenében, 107 tartózkodás mellett fogadták el a hatpárti indítványt, amelynek benyújtói között ott volt az uniós parlament négy legnagyobb képviselőcsoportja, a néppárti, a szociáldemokrata, a liberális és az Európai Konzervatívok és Reformerek nevű frakció. Az EU-ban egyre többet kritizálják a törököket, amiért tisztogatásokba kezdtek a fegyveres erőknél, a rendőrségnél, a bíróságokon, közszolgákat, és egyetemi tanárokat rúgtak ki. Legkevesebb 40 ezer ember lehet börtönben, 130 ezren veszíthették el az állásukat, 36 polgármestert leváltottak. Erdogan sürgetésére az ország ellenzéki újságíróit és politikusait is letartóztatták, a terrorellenes harcra hivatkozva kurd politikai vezetőket kezdtek meghurcolni.
A bírálatok miatt került veszélybe a törökök állandó zsarolási alapjává előlépő menekültügyi megállapodás. Eszerint az EU felgyorsítaná a török csatlakozási folyamatot – például az év végéig vízummentességet adna az ország állampolgárainak – és több mint 3 milliárd eurót adna a menekülttáborok fenntartására, cserébe azért, hogy az Európába tartó migránsokat Ankara feltartsa, a visszatoloncoltakat pedig átvegye.
A tisztogatások miatt az EU toporgásba kezdett: még mindig lépett például az utazási korlátozások feloldásának ügyében. Ezalatt Erdogan újra rátalált Vlagyimir Putyin orosz elnökre, akivel a tavaly őszi vadászgép-lelövési incidens után kibékültek. Múlt vasárnap a török államfő már arról beszélt, hogy az EU-n kívül is van élet, lehet, hogy inkább Kína és Oroszország felé tesznek lépéseket, ha már Európának nem kellenek.
(MNO nyomán)