Paul Nuttallt választották meg az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) élére a Donald Trump leendő amerikai elnökkel szövetséges Nigel Farage helyére.

A 40 éves Nuttall Suzanne Evanst és John Rees-Evanst megelőzve nyerte el a párttagok 62 százalékának támogatását – közölte a UKIP. A Nagy-Britannia Európai Unióból történő kilépése legvérmesebb támogatójának számító párt működését Farage távozása óta belviszály bénítja.
Az UKIP és Brexit-kampány vezető arca meglepetésszerűen mondott le röviddel azután, hogy teljesült a párt legfőbb célkitűzése, és a június végi brit referendum a Brexit-tábor győzelmével zárult. Utódja, Diane James 18 rövid nap után távozott posztjáról, az őt követő Steven Woolfe pedig még a pártot is otthagyta, miután összeverekedett párttársával, és kórházba került. Farage október elején ideiglenesen visszatért a UKIP élére.
Az új pártvezető tervei között szerepel, hogy egységességre törekvő politikája a párt történetének legszélesebb körű támogatását hozta számára. Nuttall 2009 óta az Európai Parlament tagja.
Farage végleges távozása a szakértők szerint hosszabb időre visszavetheti az anyagi nehézségekkel is küzdő, bevándorlás- és Európai Unió-ellenes pártot. Az UKIP a harmadik legnépszerűbb párt Nagy-Britanniában, amely a 2015-ös parlamenti választásokon a voksok 12,6 százalékát szerezte meg.
Az eddigi UKIP-vezető az Express című lapnak adott interjújában a Brexit és a Trump-győzelem utáni életéről elmondta: annyi fenyegetést kapott az elmúlt időszakban, hogy fél kimenni az utcára. Farage-ot tavaly is kiüldözték egy bárból, két kampánygyűlése alatt pedig késekkel felszerelkezett támadókat tartóztattak le a biztonsági őrök. Lemondását is azért nyújtotta be, mert halálosan megfenyegették.
(MTI - Híradó nyomán)
Kapcsolódó: