Az Európai Bizottság szóvivője a bizottság nevében elhatárolódott a svéd Cecilia Malmström kereskedelmi biztostól, aki diktátornak nevezte Kuba elhunyt exvezetőjét.
Zoom
Sajtótájékoztatót tartott Margaritis Schinas, az Európai Bizottság szóvivője, ahol többek között a Fidel Castro kubai exvezető halálával kapcsolatos bizottsági álláspontról is beszélt.
Schinas szerint a bizottság hivatalos álláspontját Jean-Claude Juncker bizottsági elnök képviseli: Juncker szerint Castro "sokak számára hős volt, az örökségét pedig a történelem fogja megítélni". Schinas hivatkozott Federica Mogherinire, az EU külügyi képviselőjére is, aki szerint Fidel Castro "történelmi figura, és határozott ember" volt. (Érdekes, például Adolf Hitlerről nem fogalmaznak így, pedig, azon túl, hogy az összehasonlítás értelmetlen lenne, a fentiek róla is elmondhatók: vitathatatlanul történelmi figura, igen sokak számára hős, és kétségkívül határozott ember volt - a szerk.)
Ezzel szemben a svéd Cecilia Malmström kereskedelemügyi biztos azt közölte: "Fidel Castro diktátor volt, aki ötven évig elnyomta a népét. Furcsa hallani ezt a sok tisztelgést a hírekben".
A Bizottság szóvivője ennek kapcsán arról beszélt: a bizottság álláspontját Juncker és Mogherini közölte, szavaikat nagyon körültekintően fogalmazták meg, "egyébként pedig szólásszabadság van a bizottságban".
(EUobserver - Mandiner nyomán)