A németországi politikusok és a török Erdogan is bizonyára nagyon örül annak, hogy csütörtökön megjelenik a francia szatirikus lap, a Charlie Hebdo első német nyelvű száma – ironizált a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Mint arról számos más vezető német lap is beszámolt: az első német nyelvű Charlie Hebdót 200 ezer példányban adják ki december 1-jén, a későbbi példányszámokról a lap fogadtatása dönthet.
A tiszteletlen stílusú, Mohamed-karikatúrákat is rendszeresen közlő hetilap akkor lett világszerte ismert, amikor szerkesztőségébe 2015. január 7-én két az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez tartozó fegyveres betört, 12 embert megölt, másokat megsebesített. A terrortámadás példátlan szolidaritási hullámot váltott ki, a szólás- és sajtószabadság elleni támadás szimbóluma lett a világ számos liberális országában. A vérengzés után egy héttel megjelenő Charlie Hebdót – amelyen Mohamed próféta a Je suis Charlie (Charlie vagyok) feliratot tartja – Németországban 70 ezren vették meg.
Olaszországban már nem ilyen népszerű a lap, miután az augusztusi földrengés több száz halálos áldozatát tette vicc tárgyává.
(MNO nyomán)