A Szíriából vagy Irakból visszatérő német állampolgárok közül csak minden negyedik hajlandó együttműködni a német hatóságokkal – írja a német Local a Die Welt hétfői cikke alapján.
Zoom
A 61 oldalas jelentés belbiztonsági és szövetségi bűnügyi hatóságok közreműködésével készült. A dokumentumok szerint az elmúlt években körülbelül 850 ember utazott ki az Iszlám Államhoz, közülük 784-en 13 és 62 év közöttiek.
Több mint a harmaduk (274) már visszatért Németországba, a "haza"térő harcosok fele pedig szélsőséges eszméket vall és hirdet.
A jelentés arra is kitér, milyen módon sikerült radikalizálni már kiutazásuk előtt a szóban forgó harcosokat. Az agymosásért főként ismerős csoportok a felelősek: a kalifátusi területeken tartózkodók segítségével az interneten, majd helyi mecsetekben ismerkedtek meg a vallási gyűlölettel.
A toborzók különórákat tartottak a könnyen befolyásolható, elégedetlen embereknek.
Rengetegen váltak a szélsőséges iszlám követőjévé különböző szemináriumoknak köszönhetően, de a “Hazugságok!” nevű, Koránt dicsőítő vallásos program is rengeteg embert állított a terroristák oldalára.
A Németországba visszatért 274 ember 8 százaléka szimplán taktikai okokból látogatott "haza". Pénzért és fegyverekért utaztak vissza, így várhatóan nem tervezték, hogy sokáig Németországban maradnak. Tíz százalékuk megelégelte a kinti életkörülményeket, kiábrándultak a "mártíromságból", és elegük lett a harcosok életviteléből.
A jelentésből kiderült, hogy a Szíriába és Irakba utazó német állampolgárok egyharmada még mindig a konfliktuszónákban él. A másik harmad "haza"tért, közülük sokakat már le is tartóztattak. Az utolsó harmad minden valószínűséggel egy másik országban várja az Iszlám Állam utasításait, egyesek pedig új név alatt próbálnak új életet kezdeni.
A kiutazó terroristák száma ugyanakkor jelentős csökkenésnek indult. Míg 2014-ben több mint 100 ember utazott ki az Iszlám Államhoz, 2015 és 2016 nyara között "mindössze" 49-en csatlakoztak a terrorszervezethez. A hatóságok szerint ez a csökkenés az Iszlám Állam szigorú szabályainak köszönhető, mivel sok német állampolgár kész kiutazni és eltökélten harcolni a hazájától távoli vidéken, viszont nem akar németországi terrortámadásban részt venni.
A vizsgált dzsihadisták 21 százaléka nő, kétharmaduk német állampolgár, a többiek Törökországból, Szíriából, Oroszországból vagy Libanonból származnak.
(Híradó nyomán)