Németország azt szorgalmazza, hogy Tunéziában hozzanak létre átmeneti menekülttábort a Földközi-tengeren kimentett "menekültek", illetve migránsok számára - értesült a Der Spiegel.
A németországi hetilap szombati információi szerint a belügyminisztérium azon az állásponton van, hogy az illegális migránsokat kimentésük után az afrikai kontinensre kellene visszaszállítani, majd egy ebből a célból létrehozandó tunéziai átmeneti táborban kellene őket elhelyezni.
Ott pedig biztosítani kellene számukra azt a lehetőséget, hogy rendezett körülmények között nyújthassanak be menedékkérelmet Németországba vagy más uniós tagállamba.
A belügyminisztérium – mint arról a Der Spiegel beszámolt – már megkereste Olaszországot, illetve az Európai Bizottságot. Terve mögött ugyanakkor az az aggodalom is áll, hogy 2017-ben – azaz a német parlamenti választások évében – újabb migránsáradat fenyegetheti Európát.
Ebben az évben rekordszámú betolakodó érkezett a Földközi-tengeren keresztül Olaszországba. November végéig számuk elérte a 171 ezret, a legtöbben közülük Afrikából jöttek.
Becslések szerint az idén mintegy ötezren vesztették életüket a Földközi-tengeren "menekülés" közben.
(MTI nyomán)