Elfogták Hamburgban egy szélsőbaloldali török terrorcsoport magas rangú vezetőjét - közölte szombaton a német igazságszolgáltatás.
A szövetségi ügyészség közleményében Musa A.-ként említett, 55 éves holland állampolgárságú férfi a gyanú szerint a Forradalmi Népi Felszabadítási Párt-Front (DHKP-C) elnevezésű, Törökországban betiltott szélsőbaloldali csoport “vezető tisztségviselője”.
Őrizetbe vételéről még szombaton dönt az illetékes bíró.
A marxista-leninista ihletésű radikális csoport az 1970-es évek óta számos gyújtogatást és robbantást hajtott végre, többnyire a török államot és a török kapitalizmust képviselő személyek, amerikai érdekeltségek és török rendőrök ellen.
Zoom
DHKP-C-terrorista egy túszul ejtett ügyésszel Isztambulban 2015 márciusában - az ügyészt lelőtték
A szervezet Európában külföldi hálózatot működtet, amelyet egyebek közt tevékenységének finanszírozására használ.
Recep Tayyip Erdogan török elnök néhány hete azzal vádolta meg Németországot, hogy “terroristáknak nyújt menedéket”, válaszul Angela Merkel nyilatkozatára, amelyben a német kancellár riasztónak nevezte a török média ellen a júliusi puccskísérlet óta hozott intézkedéseket. Az iszlám-konzervatív török államfő egyebek közt úgy fogalmazott, hogy Németország “a szárnyai alá veszi” a DHKP-C és az Ankara által szintén terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) tagjait.
(MTI)