A kétkamarás parlamenti rendszer módosításáról Olaszországban ma esedékes alkotmányos népszavazás az urnákhoz járulók többsége számára véleménynyilvánítással ér fel Matteo Renzi miniszterelnökről, aki már bejelentette, hogy a referendum bukása esetén benyújtja lemondását.
A szavazásra jogosult több mint negyvenhat millió olasz reggel hét órától este tizenegy óráig adhatja le voksát. A népszavazás eredményessége nem függ a részvételi aránytól: ha az igenek győznek, az alkotmányos reformok életbe lépnek, ha a nem szavazatok lesznek többségben, az olaszok elutasítják a Renzi-kormány szorgalmazta reformokat.
A szavazóknak egyetlen kérdésre kell igennel vagy nemmel válaszolniuk. A hosszú és összetett kérdés lényegében a második világháború óta kétkamarás parlamenti rendszer átalakítását tartalmazza.
A népszavazás az utolsó lépést képviseli a Renzi-kormány által 2014-ben elindított alkotmányos reform bevezetésében, amelyet végső olvasásban a parlament felsőháza tavaly, alsóháza pedig idén április 12-én már megszavazott.
Nem kétharmados többséggel, ezért az alkotmány módosításához a referendumra is szükség van.
Frissítés: Renzi és Berlusconi leadta voksát
Matteo Renzi miniszterelnök és Silvio Berlusconi volt miniszterelnök már leadta a voksát a vasárnapi olaszországi népszavazáson.
Hivatalos adatok szerint vasárnap délig a szavazásra jogosultak 19 százaléka járult az urnákhoz. Renzi egy toszkánai kisvárosban, a Firenzétől 14 kilométerre keletre lévő Pontassievében szavazott, ahol polgármester volt, mielőtt két és fél éve miniszterelnök lett.
A népszavazás érvényessége nincs részvételi arányhoz kötve, de az AP hírügynökség szerint a részvételi aránytól, valamint a nem és az igen szavazatok egymás képesti arányától függ, hogy milyen belpolitikai fejlemények következnek az országban.
A háromszoros miniszterelnök Silvio Berlusconi Rómában szavazott. Már korábban közölte, hogy nemmel fog voksolni. Pártja, a Forza Italia zűrzavaros állapotban van. Az ellene adócsalás miatt hozott elmarasztaló ítélet miatt a 80 éves párelnök hivatalosan nem töltheti be e közhivatali tisztséget.
(MTI nyomán)