Bejelentette lemondását Matteo Renzi, miután az olasz szavazók többsége nemmel szavazott alkotmányos reformterveire. A kormányfő már az urnazárást követő exit poll felmérések közzététele után közölte szándékát
A megbukott kormányfő azt mondta, már hétfőn benyújtja lemondását Sergio Mattarella államfőnek.

A választók csaknem 60 százaléka voksolt a Matteo Renzi kormányfő által szorgalmazott alkotmányos reformok ellen a vasárnapi olaszországi népszavazáson a nem hivatalos végeredmények szerint.
A hétfő hajnalban ismertetett adatok szerint a résztvevők közül 19 019 197-en utasították el a miniszterelnök javaslatait, ami 59,95 százalékos arány, és 12 706 340-en támogatták, ami 40,05 százalék.
A külföldön élő és szavazásra jogosult mintegy négymillió olasz szavazatait még számolták hajnalban. Körükben 27,25 százalék volt a részvételi arány, és a rendelkezésre álló legfrissebb, hajnali 4-kor ismertetett adatok szerint a többségük – 65 százalék – támogatta a Renzi-kormány bürokráciacsökkentő javaslatait, 35 százalékuk szavazott ellene.
Valójában Renziről szólt a szavazás
A második világháború utáni talán legjelentősebb alkotmányreform keretében a kormány többek közt csökkenteni akarta a szenátus létszámát és hatáskörét. A referendum azonban sokak szerint valójában Renzi eddigi kormányzati tevékenységének megítéléséről szólt.
A népszavazáson hozzávetőleg 51 millióan szavazhattak, a részvétel összességében 70 százalék körüli volt, érvényességi küszöböt nem szabtak meg.
A referendumon elszenvedett vereség nyomán Matteo Renzi az éjjel közölte, hogy távozik tisztségéből, és már hétfőn benyújtja lemondását Sergio Mattarella államfőnek.
Az Északi Liga új választásokat sürget
Az ellenzéki pártok vezetői azonnali lemondásra szólították fel a kormányfőt. “Renzi menni fog, és vele együtt a befolyásos lobbik is, amelyek szintén vereséget szenvedtek” – mondta Renato Brunetta, a volt miniszterelnök, Silvio Berlusconi jobbközép Forza Italia (Hajrá Olaszország) pártjának parlamenti vezetője.
Matteo Salvini, a jobboldali Északi Liga vezére kijelentette: Renzinek “perceken belül” le kell mondania. A politikus egyben előre hozott választásokat sürgetett.
A reformterveket elutasító baloldali 5 Csillag mozgalom egyelőre nem kommentálta az eredményeket.
Nem vigasztalja már Van der Bellen sem az eurót
Húszhavi mélypontra süllyedt közép-európai idő szerint hétfőre virradóra az euró dollárral szembeni árfolyama annak nyomán, hogy az olaszországi népszavazáson elutasították a kormány alkotmányos reformokról szóló javaslatait, Matteo Renzi miniszterelnök pedig bejelentette lemondási szándékát.
Tokióban egy euróért 1,0506 dollárt kellett adni, miközben pénteken New Yorkban még 1,0664 dolláron kereskedtek vele.
Legutóbb 2015 márciusában volt hasonlóan alacsony az árfolyam, 1,0458 dollár.
A kereskedők mindazonáltal óva intenek a pániktól. “A nemek győzelme sem jelentené a világvégét” – mondta Fabio Fois, a Barclays londoni munkatársa a Bloomberg hírügynökségnek még a referendum előtt.
Frissítés: Hogyan tovább, Olaszország?
Az alkotmányos reformokról szóló vasárnapi olasz népszavazáson a szavazók 60 százaléka elutasította a kormányfő javaslatait a bürokrácia csökkentéséről. Matteo Renzi ezt követően hétfő hajnalban bejelentette lemondási szándékát. Hogyan tovább, Olaszország?
– A referendum kimenetelét már korábban megjósolták a közvélemény-kutató intézetek, ám a nem szavazatok ekkora arányát még ők sem jelezték előre. Csupán három olyan tartomány volt, ahol Matteo Renzit és reformjait támogatták, így ez „nagyon jelentős” elutasításnak számít az olasz társadalom részéről – magyarázta Molnár Anna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
Zoom
Matteo Renzi olasz miniszterelnök a felesége, Agnese Landini társaságában távozik római sajtóértekezletéről 2016. december 4-én, miután bejelentette lemondási szándékát (MTI/EPA/Alessandro Di Meo)
Ez részben abból következhet, hogy az a gazdasági növekedés és azok a változások, amelyeket Renzi beígért, nagyon lassan indultak be. Az első eredmények csak az elmúlt időszakban váltak láthatóvá, ez pedig kevés volt ahhoz, hogy meggyőzze az embereket, a helyes úton járnak – fűzte hozzá.
Új kormány jöhet
Molnár Anna szerint nagy valószínűséggel új kormány alakul majd Olaszországban, a parlament legfontosabb feladata pedig most az lesz, hogy kidolgozza az új választási törvényt. Hogy ez mennyi időt vesz igénybe, még nem lehet megmondani. Ha ugyanis a jelenlegi választási törvény alapján írnák ki az előrehozott választást, akkor az „jelentős politikai földcsuszamlást” is eredményezhetne. Valószínűbb azonban, hogy nem most azonnal lesz előrehozott voksolás – jegyezte meg.
Az NKE docense úgy vélte, nagyobb arra is az esély, hogy egy új kormánynak új vezetője lesz, nem pedig Matteo Renzi folytatja egy másik kabinet élén. Tovább erősödhet az 5 Csillag Mozgalom, de minden attól függ, hogy a következő napokban, hetekben politikai értelemben mennyire sikerül stabilizálni a helyzetet – emelte ki.
Nincs visszaút
– Bár az olasz állampapírpiacon és a tőzsdén is várható turbulencia, a korábbiakban elindított bankkonszolidációnak folytatódnia kell, mivel számos bank komoly problémákkal küzd. Ezek rendbetétele nemcsak Olaszország számára fontos, hanem azon országoknak is, ahol a pénzintézetek jelen vannak – állapította meg.
Az olasz kormányfő, ahogy be is jelentette, ma benyújtja lemondását Sergio Mattarella államfőnek. Azt követően a köztársasági elnök dönt majd arról, mi lesz a következő lépés Itália számára.
2. frissítés: A Jobbik bízik abban, hogy valódi politikai megújulás jöhet Olaszországban
Noha a Jobbik a legmesszebb menőkig egyetért a II. világháború vége óta fennálló, instabilitásáról híres olasz politikai rendszer reformjának szükségességével, különösen amikor Olaszország évek óta tartó pénzügyi-gazdasági nehézségekkel kénytelen szembenézni, az alkotmánymódosítás sikertelenségét nem tartja meglepőnek - írja közleményében Gyöngyösi Márton, a Külügyi Bizottság alelnöke. Alább a folytatás.
Ahogy az elmúlt években több országban is megtapasztalhattuk, hogy a polgárok jelentős része a népszavazáson a mindenkori kormányról mond véleményt, úgy meggyőződésünk, hogy az olasz emberek sem a változás szükségessége, hanem a XXI. század kihívásaira érdemi választ adni képtelen, régi, XX. századi elit ellen adták le voksukat. Álláspontunk szerint a Matteo Renzi miniszterelnök által benyújtott referendum bukása a regnáló politikai elittel szembeni elégedetlenség előre várható kifejeződése.
A politikai érettség jelének tartjuk és üdvözöljük, hogy Matteo Renzi miniszterelnök az általa kiírt referendum bukását követően felvállalva a felelősséget, távozik posztjáról, ellentétben a hasonló helyzetben hazugságlavinába kezdő magyar kormányfővel. Ugyanakkor bízunk benne, hogy a jövő Olaszországban is olyan, a valódi változást képviselő, a jelenkor problémáira választ adni képes erők felemelkedését hozzák majd el, melyek képesek lesznek az olasz emberek érdekeit szem előtt tartva stabilizálni az ország politikai rendszerét.
3.frissítés: Az államfő marasztalja Renzit
Sergio Mattarella olasz államfő felkérte Matteo Renzi miniszterelnököt, hogy maradjon a hivatalában a költségvetés elfogadásáig - jelentették hétfő este a hírügynökségek.
A hírt egymondatos közleményében az elnöki hivatal azzal indokolta, hogy az államfő szeretné betartatni a törvényhozás menetrendjét, és kockázatosnak tartaná az ideiglenes kormányzást a költségvetés parlamenti elfogadása előtt.
A sajtóban már korábban felmerült ennek a megoldásnak a lehetősége azzal az érvvel alátámasztva, hogy a törvényt már napokon belül jóváhagyhatják.
Matteo Renzi hétfő reggel bejelentette lemondási szándékát, miután súlyos vereséget szenvedett az alkotmányos berendezkedés mélyreható átalakításáról szóló népszavazáson.
(Kuruc.info - MTI - Kossuth Rádió nyomán)