Egy amerikai szövetségi bíró elrendelte a november 8-i elnökválasztáson leadott szavazatok újraszámlálását Michigan államban.
Mark Goldsmith bíró helyi idő szerint vasárnap éjfél után hozott döntést arról, hogy hétfő déltől kézzel, egyenként újra kell számolni a Michiganban leadott mintegy 4,8 millió voksot. A bíró elutasította a választási hivatal érveit, hogy az újraszámlálás megkezdéséhez még két munkanapot, helyi idő szerint szerda reggelig kell várni. Goldsmith döntésével nő annak az esélye, hogy december 13-ig befejeződik a voksok összesítése – ez a törvényben megszabott határidő, amely lejártáig panaszt lehet emelni a választási eredmények ellen.
A voksok újraszámlálását Jill Stein, a Zöld Párt volt elnökjelöltje kezdeményezte Michiganban, illetve még két államban, Wisconsiban és Pennsylvaniában. Itt Donald Trump egy hajszálnyi előnnyel győzte le demokrata párti riválisát, Hillary Clintont. A tízmilliós Michiganban például mindössze 10 700 szavazattal szerzett többet. Ezek, az általában a demokratákhoz húzó államok viszonylag sok elektort is adnak: Pennsylvania 20-at, Michigan 16-ot, Wisconsin pedig 10-et küld az elektori testületbe, amely végül hivatalosan is megválasztja az Egyesült Államok elnökét.
Fizetni azért nem akar érte
Wisconsinban csütörtökön már megkezdődött a voksok újbóli összesítése, Pennsylvaniában pedig várhatóan hétfőn tartanak meghallgatást az ügyben. Az utóbbi államban Stein szombaton visszavonta az újraszámlálást kezdeményező keresetét, miután a bíró egymillió dollár befizetésére kötelezte az eljárás lebonyolításához, hétfőre virradóra azonban a Twitteren bejelentette, hogy új keresetet nyújt be.
Kétszeresét kalapolta össze, mint saját kampányára
Jill Stein eddig legalább hétmillió dollárt gyűjtött össze az újraszámlálás költségeinek fedezésére, több mint kétszeresét annak, mint amennyit saját elnökválasztási kampányára sikerült összegyűjtenie. Azt mondja, hogy kereseteivel nem a választási eredményeket akarja megváltoztatni, kezdeményezése nem irányul sem Trump, sem Clinton ellen, csupán bizonyítani akarja az amerikai választási rendszer sérthetetlenségét. Korábban amellett próbált érvelni, hogy külföldi, esetleg orosz hackerek befolyásolhatták a választási eredményeket.
A Zöld Párt elhatárolódott tőle.
Elemzők fölöttébb valószínűtlennek tartják, hogy az említett három államban lebonyolított újabb szavazatösszesítés megváltoztatja majd az országos választási eredményeket. Hillary Clinton országosan ugyan több mint 2,5 millió vokssal kapott többet Trumpnál, de a választási rendszer sajátosságai miatt nála jóval kevesebb elektori szavazatot gyűjtött össze.
(MTI)