A nap folyamán nem tudnak végezni a levélszavazatok megszámlálásával Tirol tartomány választási hatóságának hétfő esti közlése szerint, így csak kedden közlik a vasárnapi osztrák elnökválasztás végleges eredményét. A korábbi hivatalos közlés szerint az országos végeredményt hétfő estig akarták bejelenteni. Értesülések szerint Wolfgang Sobotka belügyminiszter kedden 13 órakor teszi ezt meg.
A Tiroler Tageszeitung című tartományi lap online kiadása azt közölte, hogy Innsbruck környékén túl sok levélben leadott szavazat érkezett, amelyek összeszámlálása a választás lebonyolítására vonatkozó szigorított alkotmánybírósági határozat értelmében hosszabb ideig fog tartani. A testület a tavaszi második forduló után számos olyan szigorításról döntött, amely érintette többek között a részvételi adatok és szavazati részeredmények idő előtti nyilvánosságra hozatalát is.
Florian Kurzthaler a tartomány sajtóosztályának vezetője azzal indokolta a csúszást, hogy nagyon aprólékosan számolnak, hiszen – mint fogalmazott – a pontosság a legfontosabb.
Az oe24.tv osztrák online portál értesülése szerint a tartomány vezetője Günther Platter személyesen maga foglalkozik a kérdéssel és igyekszik gyorsítani gyakorolni a szavazatszámlálás menetét.
A függetlenként induló, de a Zöldek pártjának támogatását élvező Alexander Van der Bellen nyerte a leadott szavazatok 51,68 százalékával az ausztriai elnökválasztás vasárnap tartott, megismételt második fordulóját a hivatalos, előzetes eredmények szerint.
Van der Bellen mintegy 2,1 millió szavazatot kapott. Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) által támogatott jelölt 48,32 százalékot ért el, amely 1,92 millió voksot jelent.
Mintegy 700 ezer szavazatot azonban levélben adtak le, ezeket csak hétfő reggel kezdték el összeszámolni.
Bécs, Felső-Ausztria és Vorarlberg tartományokban hétfőn már megszámolták a levélben leadott szavazatokat. Ezekben a tartományokban Van der Bellen előnye a szabadságpárti jelölttel szemben megnőtt.
(MTI)