Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport elnöke hétfőn, az uniós tagországok gazdasági és pénzügyminisztereinek brüsszeli tanácskozást követően azt közölte, hogy az eurót használó országok pénzügyminiszterei nem fogadták el azt az Európai Bizottság által novemberben tett javaslatot, amely szerint a gazdagabb országok éves gazdasági teljesítményükből 0,5 százalékkal többet fizessenek be a költségvetésbe az európai gazdaság élénkítése érdekében.
Dijsselbloem közölte, az euróövezet országai egyre jobb költségvetési helyzetbe kerülnek, ami megnyitja a lehetőséget a beruházások előtérbe helyezése előtt. Elmondása szerint három ország – Németország, Hollandia és Luxemburg – van abban a pénzügyi helyzetben, hogy teljesíthetné a “fizessünk többet magunk és mások érdekében” megfogalmazású bizottsági kérést a szabályok és a nemzeti kötelezettségek betartása mellett.
Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa az ülést követően tartott sajtótájékoztatón elismerte a bizottság költségvetési expanziós javaslatának vereségét. Elmondta, az eurót használó országok miniszterei “mindig csalódottak, amikor tervük nem teljesül, ugyanakkor mindig elégedettek, ha a gazdasági és politikai érvelés előrehaladást eredményez”.
(MTI)