Moszkva nem utasít ki senkit válaszul az Oroszország ellen bevezetett amerikai szankciókra – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken.
Az orosz államfő a hivatala által kiadott közleményében leszögezte, hogy Moszkva nem fog problémákat okozni az amerikai diplomatáknak, és kijelentette: „senkit sem fogunk kiutasítani”.
Putyin az orosz diplomaták kiutasításával kapcsolatban közölte, hogy „az Egyesült Államokból hazatérő orosz diplomaták otthon, családjaik és barátaik körében töltik az újévi ünnepséget”. Az orosz elnök meghívta az Oroszországba akkreditált amerikai diplomaták gyermekeit a Kremlben rendezendő újévi és karácsonyi ünnepségre.
Zoom
Frissítés: Eközben az USA-ban: 35 orosz diplomatát utasítottak ki - 96-an, köztük gyerekek is csomagolhatnak
Összesen 96 orosz állampolgárnak kell elhagynia az Egyesült Államokat az orosz diplomaták kiutasítására vonatkozó amerikai intézkedések értelmében - közölte pénteken Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.
Zaharova rámutatott, hogy Washington 35 orosz diplomatát utasított ki csütörtökön az Egyesült Államokból, de családtagjaikkal együtt összesen 96 embernek, köztük iskolás korú gyerekeknek kell mihamarabb távozniuk az országból. A nemkívánatos személyek listájára került oroszok között olyan diplomaták is vannak, akik csak két hónapja érkeztek az Egyesült Államokba - tette hozzá a szóvivő.
Az orosz elnöki hivatal eközben tudatta: különrepülőgépet küld Moszkva a diplomaták hazaszállítására.
Washington csütörtökön szankciókat vezetett be orosz személyekkel és intézményekkel szemben az állítólagos orosz hackertámadások miatt. A diplomaták kiutasítását azzal indokolta, hogy diplomata státusukkal ellentétes - állítólag hírszerzési - tevékenységet folytattak amerikai területen.
Korábban írtuk: Válaszul az amerikai kitiltásokra Oroszország is kiutasít 35 USA-diplomatát
Az orosz külügyminisztérium 35 amerikai diplomata kiutasítására tett javaslatot Vlagyimir Putyin elnöknek, válaszul az előző nap bejelentett hasonló amerikai intézkedésre - jelentette be Szergej Lavrov, a tárca vezetője pénteken Moszkvában. A külügyminiszter hozzátette: a tárca emellett azt javasolja, hogy tiltsák meg az Egyesült Államoknak két létesítmény használatát.
Washington csütörtökön újabb szankciókat vezetett be orosz természetes és jogi személyekkel szemben, mert úgy véli, hogy Oroszország hackertámadásokkal beavatkozott a novemberi elnökválasztásba. Emellett 35 orosz diplomatát kiutasítottak az Egyesült Államokból, mert diplomata státusukkal ellentétes tevékenységet folytattak amerikai területen. Washington két, korábban általuk használt épületből is kitiltott minden orosz diplomatát, mert az amerikai hatóságok szerint ott hírszerzési tevékenység folyt.
Lavrov kijelentette: az amerikai vádak alaptalanok, de Moszkva nem hagyja válasz nélkül az amerikai szankciókat és a kölcsönösség elve alapján cselekszik. "A távozó elnök, Barack Obama kormányzata, amely Oroszországot halálos bűnökkel vádolja meg, egyebek mellett saját külpolitikai kezdeményezései bukásáért is bennünket igyekszik hibáztatni, minden alap nélkül állt elő azzal a váddal, hogy az orosz fél állami szinten avatkozott be az amerikai választási kampányba, aminek következtében a demokrata párti jelölt vereséget szenvedett" - jelentette ki Lavrov.
"Tegnap az amerikai kormányzat - bármilyen tény vagy bizonyíték bemutatása nélkül - új szankciókat jelentett be Oroszországgal szemben. Büntetőintézkedések sújtották a Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB), egy sor orosz hatóságot és természetes személyeket. A szankciók a diplomatáinkra is kiterjednek. 35 Washingtonban és San Franciscóban dolgozó embernek január 1-jéig el kell hagynia az Egyesült Államokat" - tette hozzá. A washingtoni nagykövetség 31, a San Franciscó-i főkonzulátus 4 diplomatáját utasították ki.
Televíziós beszédében Lavrov közölte: Washington moszkvai nagykövetségének 31 és a szentpétervári amerikai főkonzulátus négy diplomatájának kiutasítására tettek javaslatot. Kérték továbbá, hogy tiltsák meg a Szerebrjanij Bor nevű moszkvai elővárosban lévő villa és a Dorozsnaja utcában található raktárépület használatát az amerikai diplomatáknak.
(MTI - HVG nyomán)