Nyolcvankét éves korában elhunyt Roman Herzog egykori német szövetségi elnök - erősítette meg kedden a berlini szövetségi elnöki hivatal.
Zoom
Herzog 1994 és 1999 között töltötte be az államfői tisztséget, Németország újraegyesítését követően őt választották először szövetségi elnökké.
A német politikus 1970-ben csatlakozott a Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU), 1979-től a párvezetőség tagja volt. Baden-Württemberg tartomány kormányában kultusz- és sportminiszteri, majd belügyminiszteri tisztséget töltött be. 1984-től a német szövetségi alkotmánybíróság elnökhelyettese, 1987-től pedig elnöke volt.
Zoom
1975-ös plakát
Joachim Gauck jelenlegi német szövetségi elnök "előremutató bátorsággal bíró", "meghatározó személyiségként" méltatta elhunyt politikustársát. A Herzog özvegyéhez, Alexandra Freifrau von Berlichingenhez írt gyásztáviratában Gauck a társadalmi összetartást alakító erőként jellemezte a volt elnököt.
Herzog többször ostorozta a németeket. "A nép nem hajlandó megmozdulni" - mondta 2008-ban a Bild című német napilapnak adott interjújában. Bár hajlik a reformokra, "politikai vezetésre, valódi karizmára van szükség mobilizálásához" - kifogásolta.
Az evangélikus vallású, bajorországi születésű politikus Németország újraegyesítése után a megújulást és a politikai lövészárokháború befejezését sürgető szavaival nagy népszerűségre tett szert. Herzog érdemének tudják be azt is, hogy gazdasági reformokra ösztönözte hazáját, és "természetesen" hangsúlyozta "a holokausztra való emlékezés fontosságát is".
(MTI nyomán)