A norvég főállamügyész szerdán úgy foglalt állást, hogy indokolt a tömeggyilkos Anders Breivik fogva tartásának szigora.
Fredrik Sejersted hangsúlyozta, hogy a 77-szeres gyilkos Breivik továbbra is "szélsőséges eszméket" terjeszt kiterjedt levelezésével, és ezért szükséges a jövőben is állandóan figyelni ténykedését, beleértve levelei tartalmának ellenőrzését. Emellett továbbra is indokolt, hogy ne kapjon cellatársakat, azaz magánzárkarészlegben töltse büntetését.
A főügyész ezt annak a bírósági tárgyalásnak a második napján mondta, amelyet azért tartanak, mert Breivik még tavaly beperelte a norvég államot fogva tartásának körülményeit nehezményezve, egyebek közt azt állítva, hogy sérültek emberi jogai, és állati bánásmódban van része. Utóbbi érzékeltetésére egyebek közt azt hozta fel, hogy gyakran hideg a kávéja.
A főügyész a mostani tárgyaláson rámutatott arra, hogy Breivik börtönkörülményei jobbak, mint sok más rabé: három cellát használhat, futópadot, szobabiciklit, tévét, számítógépes játékokat kapott, újságokat, magazinokat, könyveket olvashat. Sejersted beszámolt arról, hogy Breivik rendre megpróbálja kijátszani a börtön cenzúráját egyebek közt házastársat kereső apróhirdetés feladásával.
“Jól tudja, hogy az olyan szöveg, mint a személyes apróhirdetés az Európai Emberi Jogi Bíróság különleges védelmét élvezi” – mondta a főügyész.
Az ezúttal felperes Breivik mostani tárgyalása kedden kezdődött, és a tervezett ütemezés szerint egészen jövő hét szerdáig tart, ítélet pedig majd csak februárban várható.
A tömeggyilkost Oslótól 135 kilométerre délnyugatra, a skieni szigorított börtönben tartják fogva, és ott is zajlik az általa kezdeményezett per tárgyalása.
(MTI nyomán)