Az elmúlt éjfél előtt, vagy nem sokkal később F-35-ös izraeli harci repülők a galileai Genezáreti fölül levegő-föld rakétákat indítottak a Damaszkusz El-Mázzá nevű negyedében, Bassár el-Ászád kormányerőinek kezén levő katonai repülőtér ellen. Az El-’Álám iráni hírtelevízió szerint a támadás következtében 15 ember meghalt, több mint egy tucat megsebesült. Izrael legutóbb 2016. december 7-én indított, akkor föld-föld rakétatámadást ez ellen a damaszkuszi repülőtér ellen a kormány ellen harcoló nemzetközi terroristák megsegítésének egyértelmű szándékával.
Zoom
Az El-Mázzá repülőtér ma éjjel a szomszédos negyedből nézve (fotó: ara.tv)
Az izraeli légierő gépei az elmúlt éjszaka folyamán, szíriai hivatalos katonai beszámoló szerint helyi idő szerint 00:25 órakor, levegő-föld rakétákat indítottak a Damaszkusz El-Mázzá nevű negyedében Bassár el-Ászád elnök kormánycsapatainak kezén levő katonai repülőtér ellen. A SANA hivatalos szíriai kormányzati hírügynökség katonai forrásokra hivatkozó híre szerint a rakétákat Izrael területéről, a Kelet-Galileában levő Genezáreti-tó fölött tartózkodó repülőgépekről indították. Az RT orosz hírügynökség kitett videója megörökíti a ma éjszakai izraeli támadást, s arab kiadásának honlapján az is olvasható, hogy Izrael ma hajnalban két hónapon belül a második rakétatámadást hajtotta végre az El-Mázzá repülőtér ellen. Izrael egyértelműen a Bassár el-Ászád ellen harcoló nemzetközi, szedett-vedett terrorszervezeteket megtámogató szándékkal legutóbb 2016. december 7-én hajnalban föld-föld rakétacsapást mért erre a repülőtérre.
Szíriai katona jelentés szerint a damaszkuszi repülőteret támadó rakétákat a Genezárati-tó északi része felett tartózkodó F-35-ös típusú, Amerikától nemrégiben kapott harci gépekkel hajtotta végre (a békére vágyó – H. J.) Izrael azzal az egyértelmű szándékkal, hogy lelket öntsön a vereséget vereségre halmozó kormányzatellenes iszlamista terroristákba. Mint ismert, az iszlamisták a kormánycsapatoknak Aleppóban – igaz, nemzetközi segítséggel – kivívott győzelme után Szíriában a nemzetközi terroristák szénája nem áll jól, s ezen a helyzeten Izrael a maga ismert eszközeivel kíván javítani. Nemrégiben Ávigdor Lieberman, a szélsőséges megnyilatkozásairól elhíresült izraeli hadügyminiszter azzal indokolta a szíriai kormánycsapatok ellen már végrehajtott, s a jövőben végrehajtandó légitámadásokat, hogy ezzel kívánják megakadályozni a Bassár el-Ászád oldalán harcoló libanoni Hizbulláh sí’ita szervezetnek szánt fegyverutánpótlás célba juttatását Szíriából.
Hering J. – Kuruc.info