Négy öngyilkos merénylő robbantott pénteken egy zsúfolt piacon Nigéria észak-keleti részén, a támadásban 15-en meghaltak - közölte egy rendőrségi szóvivő.
Egy rendőrségi szóvivő korábban a Reuters brit hírügynökségnek telefonon azt mondta, hogy 15-en haltak meg a merényletsorozatban, amely az Adamawa szövetségi államban található Madagali városában történt a reggeli órákban. Az AFP francia hírügynökség beszámolója szerint a hat halálos áldozat között van a 4 merénylő is.
Az öngyilkos merényletek gyakoriak Nigéria északkeleti részén, amely a Boko Haram dzsihadista szervezet tevékenységének központja. A támadások annak ellenére sem hagynak alább, hogy az elnöki hivatal decemberben bejelentette: az utolsó fellegvárukból is kiűzték a dzsihadistákat az északkeleti országrészben. A pénteki támadás elkövetőjeként egyelőre senki sem jelentkezett, de a végrehajtás módja azt sejteti, hogy a Boko Haram áll a történtek mögött.
A Hszinhua kínai hírügynökség úgy értesült, hogy a város határában egy katonai ellenőrző pont közelében lehetett hallani a robbanásokat, és egyelőre nem tudni, hogy öngyilkos merénylők voltak-e az elkövetők.
Adamu Kamale madagali képviselő felszólította a kormányt, hogy küldjön újabb katonákat a térségbe, amely szerinte a Boko Haram harcosainak rejtekhelyéül szolgáló szomszédos Sambisa erdőből megszökött lázadóknak nyújt menedéket.
Múlt hónapban iskolás lányok robbantottak
Madagaliban múlt hónapban is történt egy súlyos támadás, akkor iskolás lányok robbantottak és öltek meg 56 embert egy piacon.
Madagalit 2014-ben egy időre elfoglalták a Boko Haram harcosai, akik elől több ezer helyi lakos menekült el a szomszédos hegyvidéki területekre. Múlt héten a Boko Haram bölcsőjének számító – Adamawával szomszédos – Borno szövetségi államban voltak pokolgépes támadások.
A Boko Haram évek óta tartó támadásainak már mintegy 15 ezer halálos áldozatuk van, és több mint 2 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására. A terrorszervezet egy iszlám állam létrehozásáért küzd Afrika legnépesebb, több mint 177 millió lakosú országában.
Az ENSZ csütörtöki közleménye szerint a Boko Haram “erőszakos és embertelen hadjárata” által előidézett humanitárius válság folyamatosan súlyosbodik, és jelenleg 10,7 millióan szorulnak segélyekre az ország északkeleti részén, valamint Kamerun, Csád és Niger egyes területein.
(MTI)