Három feltételezett dzsihadistát vettek őrizetbe a spanyol hatóságok Ceuta és Figueres városában pénteken, akik vélhetőleg terrorcselekmények elkövetésére készültek.
Spanyol biztonsági források szerint az ország déli részén található Ceutában elfogott két férfi az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet követője, és régóta rokonszenvez a csoport által hirdetett radikális tanokkal. A dél-európai ország belügyminisztériuma sajtóközleményében elmondta, hogy a gyanúsítottaknál lőfegyvert és késeket találtak.
Zoom
A spanyol biztonságiak bezsuppolják az egyik Rumcájszt
A ceutai iszlamista körökben zajló nyomozás eredményeként a hatóságok felfedeztek egy dzsihadista csoportot, amelynek tagjai összejöveteleiken követendő példaként beszéltek a világ különböző pontjain elkövetett terrorcselekményekről. A szélsőségeseket különösen a 2015. november 13-án végrehajtott párizsi merényletek érdekelték, amelyekhez hasonlót terveztek Spanyolországban.
Eközben az ország északkeleti részén található Figueresben őrizetbe vettek egy holland papírokkal rendelkező marokkói állampolgárt, aki a napokban tért vissza Törökországból. A férfi vélhetőleg az IÁ tagja, és terrorcselekmény elkövetésére készülhetett. A szélsőséges elfogásában a holland hatóságok és különféle országok titkosszolgálatai segédkeztek – tette hozzá a spanyol belügyminisztérium.
Spanyolország 2015-ben négyes szintűre emelte a terrorkészültséget. A hatóságok azóta 180 feltételezett dzsihadistát vettek őrizetbe.
(MTI nyomán)