Kiutasításra számíthatnak az Egyesült Államokból azok az illegális kubaiak, akik nem a szárazföldön, hanem a tengeren keresztül akarnak az országba jutni. Eddig ugyanis egy törvény szerint tartózkodási engedélyt kaptak ők is - ennek vet véget még a hivatalában lévő Barack Obama elnök.
A most eltörölt törvény 1966-ban lépett életbe és az Egyesült Államokba érkező kubai menekülteknek azonnali ellátást biztosított, továbbá lehetőséget arra, hogy egy év után a menekültek tartozódási engedélyt is kaphassanak. A körülmények azonban változtak és mostantól a Kubából érkező menekülteket ugyanolyan elbírálásban részesítik majd, mint a más országokból érkezőket. Akik pedig illegálisan akarnak Amerikába jutni és új életet kezdeni, de nem felelnek meg a humanitárius követelményeknek, azokat kiutasítják.
Az Egyesült Államok és Kuba már egy éve tárgyalt erről titokban, azért titokban, hogy megelőzzék a tömeges kivándorlást Kubából – ezt mondta Lukóczki Gábor, az M1 tudósítója.
Az amerikai lépést fontosnak nevezte Kuba is és megjegyezték, hogy visszafogadják a kiutasítottakat. A két ország évek óta dolgozik kapcsolatuk normalizálásán. A kérdés az, hogy a beiktatásra váró elnök miként vélekedik majd a kubai kérdésről.
(Híradó)