Mintegy 300 amerikai tengerészgyalogos érkezett hat hónapos küldetésre hétfőn Norvégiába, amely a második világháború óta most először engedélyezte területén külföldi csapatok állomásoztatását.
A csapattelepítés bosszantja Norvégia keleti szomszédját, Oroszországot.
A norvég illetékesek tagadják, hogy bármiféle kapcsolat lenne a művelet és a NATO Oroszországgal szemben táplált aggodalmai között, az amerikai csapattelepítés azonban egybeesik azzal, hogy Washington egy amerikai dandárt küldött Lengyelországba, az észak-atlanti szövetség keleti szárnya megerősítésének keretében.
Az észak-karolinai Camp Lejeune-ból átvezényelt tengerészgyalogosok a Trondheim melletti Vaernes repülőtérre érkeztek. Egy éven át állomásoznak Norvégiában, a hétfőn érkezett alakulatot hat hónap múlva váltja egy másik.
Rune Haarstad, a norvég nemzetőrség szóvivője szerint az amerikai katonák a téli hadviselést gyakorolják a skandináv országban. A Vaernes katonai támaszponton helyezik el őket, amely hozzávetőleg 1500 kilométerre fekszik az orosz határtól.
"Ennek semmi köze Oroszországhoz"
"Az első négy héten téli alapkiképzést kapnak, megtanulják, hogyan kell síelni és túlélni a sarkvidéki környezetben" – mondta a szóvivő. "Ennek semmi köze Oroszországhoz vagy a jelenlegi helyzethez" – hangsúlyozta.
Márciusban az amerikai katonák brit társaikkal közösen vesznek részt a Joint Viking nevű hadgyakorlaton – tette hozzá Haarstad.
Az oslói orosz nagykövetség egyelőre nem reagált, viszont egy korábbi közleményében bírálta az amerikai csapattelepítést, és megkérdőjelezte annak szükségességét.
Hivatalos ünnepség keretében fogadták szombaton Lengyelországban a NATO keleti szárnyának megerősítése keretében telepített 3500 fős amerikai 3. páncélos dandárt. A Kreml élesen bírálja az amerikai csapattelepítést, amelyet veszélyesnek nevez Oroszország biztonságára és nemzeti érdekeire.
(MTI)