A szlovén közigazgatási bíróság jóváhagyta hétfőn azt a civil kezdeményezést, amely szerint népszavazást kell tartani a délkelet-szlovéniai Bela Krajina régióban, amennyiben a kormány új befogadóállomást akar ott létesíteni - közölte a helyi sajtó.
A bíróság egyebek között azzal indokolta döntését, hogy a népszavazás alkotmányos joguk az állampolgároknak.
A civil kezdeményezés elindítói elégedettek a bíróság határozatával. Maja Kocjan, a kezdeményezés egyik aláírója a sajtónak nyilatkozva emlékeztetett: a községi tanács korábban elutasította annak lehetőségét, hogy az ott élők népszavazást kezdeményezzenek arról, épüljön-e befogadóállomás a régióban. Az aktivista szerint a községi tanács viselkedése elfogadhatatlan és önkényes volt, törvénytelen döntést hozott. A bíróság döntése ellen nem lehet fellebbezni, a lakosság megkérdezése nélkül pedig nem lehet menekültközpontot létesíteni – mondta Kocjan.
Tavaly októberben több százan tüntettek Bela Krajina régióban egy esetleges új befogadóállomás létesítése ellen. Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára akkor nyomatékosította, hogy az említett központ ideiglenes lesz, és a rendőrség állandó felügyelete alatt áll majd, ezért nem kell attól tartani, hogy ellenőrizetlen helyzet áll elő.
Ennek ellenére a Bela Krajina régióban fekvő Crnomelj városában több százan vonultak tavaly az utcára, eltorlaszolták az utakat, és további tüntetéseket szerveztek. A demonstrálók akkor azt mondták: nem hisznek a kormánynak, és mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a befogadóállomás létesítését.
(MTI javítva)