Megsemmisítettek mintegy 2500 Japán által Kínában hátrahagyott második világháborús vegyi fegyvert - közölte a kínai hadsereg kedden.
A kínai védelmi tárca szerint a Sicsiacsuang városában lévő vegyifegyver-hatástalanító üzemben, külön erre a célra tervezett kohókban biztonságosan, szabályszerűen és fennakadások nélkül sikerült megsemmisíteni a veszélyes szereket.
A vegyi fegyvereket Kína északi részén, egyebek mellett Peking és Tiencsin kikötővárosában találták, a hatástalanítás folyamata négy évet vett igénybe. A minisztérium hozzáfűzte, hogy a még megmaradt japán fegyverkészleteket nehéz megtalálni, mivel azokat több helyszínen rejtették el. Peking ezért sürgette a megsemmisítési műveletben oroszlánrészt vállaló Tokiót, hogy növelje erőfeszítéseit, a szükséges személyzetet, valamint a forrásokat, és gyorsítsa fel a folyamatot, amelyet eredetileg 2007-ben terveztek befejezni.
A japán megszálló hadsereg kínai források szerint legalább kétmillió tonna vegyi fegyvert hagyott hátra a második világháború során az ország 15 tartományában, mintegy 40 helyszínen, többségüket Északkelet-Kínában, Hejlungcsiang, Csilin és Liaoning tartományokban. Az eddig fellelt legnagyobb vegyifegyver-készlet, a Csilin tartományi Herbaling mellett talált 700 ezer, vegyszerrel töltött bomba megsemmisítését 2022-re tervezik befejezni.
A nemzetközi vegyifegyver-tilalmi egyezménnyel összhangban Kína és Japán képviselői 1999-ben memorandumot írtak alá az elhagyott fegyverek megsemmisítéséről. Eszerint a szigetország biztosítja a szükséges anyagi fedezetet, a technológiát, a szakértői hátteret és a szükséges létesítményeket. Kína mindehhez a közreműködését ajánlotta fel. Peking szerint több ezer kínai vesztette életét vagy sebesült meg a második világháború óta az elrejtett fegyverek miatt.
A Kína és Japán közti totális háború 1937. július 7-én tört ki, s egészen 1945. szeptember 2-ig tartott, amikor Japán feltétel nélkül kapitulált. A megszállás idején a japán légitámadások szinte valamennyi kínai nagyvárost elérték, sok helyütt különböző járványok és betegségek terjedtek el. A hosszú éveken át húzódó háború becslések szerint kínai részről mintegy 21 millió, japán részről közel kétmillió áldozatot követelt.
(MTI)