Az amerikai légierő B-2-es típusú bombázógépei és pilóta nélküli repülőgépek mértek csapást csütörtökre virradóra az Iszlám Állam dzsihadista szervezet két fegyveres táborára Líbiában, és több mint 80 dzsihadistát öltek meg a légitámadásokkal - közölte a Pentagon csütörtökön. Az akció célja állítólag az volt, hogy végezzenek a terrorszervezet egykori fellegvárából, Szirtből elmenekült dzsihadistákkal.
A védelmi tárca egy névtelenséget kérő tisztségviselője szerint Barack Obama még éppen hivatalban lévő amerikai elnök engedélyezte az iszlamisták Szirt városától 45 kilométerre délnyugatra fekvő katonai táborai elleni csapást, és valószínűleg ez volt Obama utolsó katonai intézkedése, tekintettel Donald Trump megválasztott elnök pénteken esedékes beiktatására. A Pentagon úgy tudja, hogy a bombázásnak nem voltak civil áldozatai.
Ashton Carter "védelmi" miniszter később megerősítette a bombázásról szóló hírt, és közölte, hogy a nyolcvan megölt fegyveres között többen is voltak, akik aktívan terveztek támadásokat Európában.
Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján viszont ezzel kapcsolatban azt mondta, Barack Obama leköszönő amerikai elnök csapata az utolsó óráiban is csapásokat mér a Moszkva és Washington közötti viszony alapjaira, különösen külpolitikai téren. "Az egyenleg sajnos siralmas, a távozó demokrata csapat tudatosan rombolta le a kétoldalú kapcsolatokat a hidegháborús idők állapotáig" - mondta a szóvivő, részben válaszolva Obama utolsó sajtótájékoztatójára, amelyen Oroszországot vádolta a viszony elmérgesedésével.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy a hivatalos Moszkva sohasem engedett meg magának kirohanásokat Obama elnökkel szemben, csak azt konstatálta, hogy a kétoldalú kapcsolatok minden szinten komolyan megromlottak.
(MTI)