Törökország átadott pénteken Franciaországnak egy francia állampolgárságú dzsihadistát, aki azt állítja, megbánta, amit tett, és akkor fogták el, amikor Törökország felé elhagyta Szíriát.
A 24 éves Kevin Guiavarch 2012-ben csatlakozott először az al-Kaidával szövetséges an-Nuszra Fronthoz, majd az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez Szíriában, ahol gyaníthatóan toborzóként alkalmazták. Franciaország nemzetközi elfogató parancsot adott ki ellene, 2014-ben pedig arra a listára is felkerült, amelyen az ENSZ a legveszélyesebb terroristákat tartja számon, ami nemzetközi szankciókkal és utazási tilalommal jár együtt.
Zoom
Kevin Guiavarch
2016 júniusában 4 feleségével és 6 gyermekükkel együtt elhagyta Szíriát, s levelet írt a francia hatóságoknak melyben azt írta: “bűnbánó” dzsihadista. Törökországban elfogták, és előzetes letartóztatásba került. Feleségeit már korábban, pár héttel elfogásuk után átadták a francia hatóságoknak. Ők tavaly ősszel kerültek előzetes letartóztatásba Franciaországban terrorszervezettel kapcsolatban álló bűnözők segítésének gyanújával.
Az állítólag bröton származású dzsihadista 14 évesen tért át az iszlámra. A francia nyomozó hatóságok 2014-ben figyeltek fel rá, amikor egy francia kiskorú felkerekedett, hogy elindul Szíriába harcolni, és kiderült, hogy Guiavarch vette rá arra, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz.
Zoom
Megunt játszópajtásai között
A francia hatóságok abban bíznak, hogy a “bűnbánó” dzsihadista értékes információkkal szolgálhat a terrorszervezet felépítéséről és pénzügyi hátteréről. Jelenleg mintegy 700 francia állampolgár lehet úgynevezett idegen harcosként Irakban és Szíriában, és több mint kétszázan haltak már meg.
(MTI nyomán)