"A demokrácia az, ami összeköti egymással Tajvant és az Egyesült Államokat. Előre várom, hogy építsük barátságunkat és partneri kapcsolatainkat" - írta Caj Jing-ven üzenetében.
Caj Jing-ven tajvani elnök Twitter-üzenetben gratulált Donald Trump új amerikai elnök pénteki beiktatásához.
“A demokrácia az, ami összeköti egymással Tajvant és az Egyesült Államokat. Előre várom, hogy építsük barátságunkat és partneri kapcsolatainkat” – írta Caj Jing-ven üzenetében. A lépés vélhetően Peking tiltakozását váltja ki, hiszen a kínai vezetést már az is felbosszantotta, hogy a két vezető decemberben telefonbeszélgetést folytatott.

A tajvani elnök hivatala a nap folyamán közölte: Caj Jing-ven ígéretet tett, hogy elmélyíti Tajpej kapcsolatait Washingtonnal, “a legfontosabb nemzetközi szövetségesével”, amellyel “közösen vallja” a szabadság, a demokrácia és az emberi jogok értékeit. Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő pénteken kifogásolta, hogy egy tajvani küldöttség részt vett a beiktatási ceremónián. A küldöttséget egy volt tajvani kormányfő vezette, akit egy nemzetbiztonsági tanácsadó és a tajpeji törvényhozás néhány képviselője is elkísért.
Donald Trump decemberben fogadta a megválasztásához gratuláló Caj Jing-ven tajvani elnök telefonhívását, több évtizedes hagyományt törve ezzel meg. Az Egyesült Államok ugyanis Tajvannal csupán nemhivatalos kapcsolatban van 1979 óta, vagyis mióta Pekinggel diplomáciai viszonyt létesített, és elfogadta azt a pekingi álláspontot, hogy csak egy Kína van, Tajvan pedig annak a része.
(MTI)
Korábban írtuk: