James Mattis, az Egyesült Államok új védelmi minisztere szombaton már meg is kezdte a munkát: a napot a Pentagonban egyeztetésekkel töltötte.
James Mattis, nyugalmazott tábornok jelölését pénteken délután hagyta jóvá a szenátus, este Donald Trump elnök aláírta a kinevezését és a tábornok szombaton délben megjelent a Pentagonban, első ízben miniszterként. Régi barátja és kollégája, Joseph Dunford, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője fogadta. Mattis és Dunford korábban együtt szolgált a tengerészgyalogságnál, és sajtóhírek szerint kifejezetten baráti a viszony közöttük. A Pentagon előtt várakozó újságíróknak Mattis nem kívánt arról nyilatkozni, hogy milyen témákkal és feladatokkal kíván elsőként foglalkozni.
Az új védelmi miniszter szűk körű tanácskozást tartott, amelyen Dunford tábornok mellett részt vett Robert O. Work miniszterhelyettes és Paul Selva, a légierő tábornoka, aki egyben a vezérkari főnökök egyesített bizottságának alelnöke is. A megbeszélésről nem adtak ki közleményt.
James Mattis még pénteken este, közvetlenül azt követően, hogy Trump elnök aláírta a kinevezését, feljegyzést küldött a védelmi minisztérium munkatársainak, s ebben hangsúlyozta: mind a minisztérium, mind a hírszerzés munkatársai "őrzői és védelmezői nemzetünknek". A feljegyzés üzenete összhangban áll James Mattis korábbi nyilatkozataival, szemben Donald Trump korábbi, a hírszerzést erősen bíráló megnyilvánulásaival.
(MTI)