Az Egyesült Államok új elnökének fel kell hagynia elődjei Afganisztánnal kapcsolatos politikájával, különben még több amerikai katona meggyilkolásával és az erőszak folytatódásával számolhat a közép-ázsiai országban - figyelmeztettek közleményükben a tálibok.
A szélsőséges iszlamista mozgalom vasárnap nyilvánosságra hozott dokumentuma szerint Donald Trumpnak nem szabad Barack Obama és George W. Bush volt amerikai elnökök példáját követnie, a tálibok szerint ugyanis az Egyesült Államok és NATO-beli szövetségesei kudarcot vallottak a szélsőséges szervezet ellen indított harcukban.
Ha az amerikai katonák nem állnak le a támadásokkal, a jövőben még többen halnak meg közülük – hangsúlyozták közleményükben az egykor USA-kedvenc tálibok, akik az utóbbi időben kezdik visszanyerni erejüket.
A hivatalába pénteken beiktatott Trump egy videoüzenetben még aznap támogatásáról biztosította az amerikai erők afganisztáni főhadiszállásán, Bagramban szolgáló amerikai katonákat.
Egyelőre nem világos, milyen irányvonalat követ majd Trump Afganisztánnal kapcsolatban, ahol az Egyesült Államok harcoló egységeinek 2014 végi kivonását követően is még mindig 10 ezer amerikai katona állomásozik. Feladatuk egy NATO-misszió keretében az afgán biztonsági erők kiképzése és támogatása.
(MTI nyomán)