Az izraeli parlament elfogadta hétfőn azt a törvényt, amely visszamenőleg jogszerűnek nyilvánítja mintegy négyezer palesztin magánterületen lévő ciszjordániai telepesotthon felépítését.
Zoom
Palesztinok nézik a földjükre épített illegális megszállótanyákat - több száz ilyen telep van, fegyveres betolakodók százezrei laknak bennük
A lépést a palesztinok az államisághoz fűzött reményeikre mért újabb csapásként értékelték. Jóváhagyása azonban vélhetően csak jelképes jelentőséggel bír, mivel a jogszabály ellentmond az izraeli legfelső bíróság tulajdonjogi kérdésekben hozott eddigi döntéseinek. Izrael főügyésze kijelentette, hogy alkotmányellenes döntésről van szó.
Bár a 120 tagú kneszetben 60 szavazattal 52 ellenében elfogadott törvény mögött kiállt a Benjámin Netanjahu vezette jobboldali koalíció, a kérdés feszültségeket teremtett a kormányban. Politikai források szerint Netanjahu négyszemközt ellenezte a törvényt, mivel attól tartott, az alapot szolgáltat ahhoz, hogy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság eljárást indítson az ország ellen.
A zsidó telepeseket támogató koalíciós partner, a Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) viszont, amely azon igyekszik, hogy szavazókat szívjon el a Netanjahu vezette Likud hagyományos bázisából, nagy erővel támogatta a törvény elfogadását, miután az izraeli hatóságok a múlt héten 330 telepest lakoltattak ki az Amóna nevű, törvénytelenül létrehozott ciszjordániai zsidó faluból.
Miután Netanjahu ellen rendőrségi vizsgálat indult hivatallal való visszaélés gyanújával, és pártjának népszerűsége tovább zuhant, a kormányfő attól tartott, hogy a törvény ellenzése a Bájt Hajehudi karjaiba terelné támogatóikat.
Hanan Asravi, a fő palesztin pártokat tömörítő Palesztin Felszabadítási Szervezet egyik vezetője nyilatkozatában úgy értékelte, hogy az elfogadott törvény zöld utat ad “a földrablások megkezdéséhez”, “szándékosan szétzúzva a kétállami megoldás és ezzel a béke és stabilitás megteremtésének alapjait”. Nikolai Mladenov, az ENSZ közel-keleti koordinátora kijelentette, hogy a törvény messzemenő jogi következményeket fog maga után vonni.
A legfőbb szövetséges, Washington részéről ugyanakkor aligha kell szemrehányásokra számítania Netanjahunak. A Donald Trump elnök vezette új kormányzat ugyanis a múlt héten leszögezte, “nem hisz abban”, hogy a már létező zsidó telepek akadályoznák a palesztinokkal kötendő békét.
Frissítés: az EU szokatlanul bátor hangon ítélte el a legújabb zsidó aljasságot
Az Európai Unió elítéli az izraeli telepekről elfogadott új törvényt, amely e szervezet szerint veszélyes határt lép át azzal, hogy legalizálja a megszállt palesztin területeken található magánterületek lefoglalását - jelentette ki Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője nyilatkozatában kedden Brüsszelben.
Mogherini hangsúlyozta: az új jogszabály ellentétes az izraeli kormányok korábbi kötelezettségvállalásaival és a nemzetközi joggal. Hatályba lépése esetén még jobban bebetonozza az egyállami létet, a jogi egyenlőtlenséget, az állandó megszállást és az örökös konfliktust.
Arra emlékeztetett, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa által nemrég elfogadott határozat illegálisnak, nemzetközi jogba ütközőnek mondta ki a megszállt palesztin területeken létesített izraeli telepeket.
Az Európai Unió ezért arra szólítja fel az izraeli vezetést, hogy tartózkodjon a törvény végrehajtásától, amely akadályt jelent, és veszélyezteti a béke megteremtésének kilátásait, valamint tovább növeli a feszültséget – jelentette ki.
Hozzátette, az unió továbbra is elkötelezett a kétállami (Izrael mellett a palesztin államon alapuló) békés megoldás lehetősége mellett a kölcsönös bizalom helyreállítása, illetve a közvetlen és érdemi tárgyalások feltételeinek megteremtése érdekében.
(MTI)