A venezuelai nemzeti távközlési bizottság, a Conatel a műsorszórás azonnali beszüntetéséről döntött – írja a BBC. A határozat valószínűleg egy riport miatt született, ugyanakkor a hatóság ezt nem deklarálta, de korábban politikusok sajtótájékoztatón tárgyalták az ügyet. A Conatel szerint a csatorna „alá akarja ásni a békét és a demokratikus stabilitást” Venezuelában.
A riport, melyet egyéves nyomozás előzött meg, azt állította, hogy venezuelai útlevelet és vízumot árulnak Irakban, olyanoknak is, akik terrorszervezetekhez köthetők.
A beszámoló szerint Tareck El Aissami venezuelai alelnök, akinek édesapja a Közel-Keletről érkezett, személyesen köthető 173 útlevél kiadásához. A dokumentumok közül több a líbiai Hezbollah tagjaihoz került.
A venezuelai sajtó szerint a Conatel arra kérte őket, hogy „a venezuelai társadalom érékeihez igazított, precíz és igaz információt biztosítsanak az embereknek”.
Tareck El Aissami ellen az USA szankciókat vezetett be, amiért – állítólag – kábítószer-kereskedelemben érintett. Az amerikai kormány „nagykutyaként” jellemezte, aki kolumbiai és mexikói csempészekkel dolgozik.
Válaszul az alelnök „imperialista agresszióval” vádolta meg a nagyhatalmat, míg Nicolas Maduro venezuelai elnök bocsánatkérésre szólította fel Amerikát.
(BBC - Híradó nyomán)