A Romániában több hete tartó korrupcióellenes tüntetéseken sokan a gyerekeikkel együtt demonstráltak, de a munka- és családügyi miniszter figyelmeztetett, hogy ez törvénysértő, és súlyos pénzbírság járhat érte.
Olguta Vasilescu román munka- és családügyi miniszter arra figyelmeztette a demonstrációkon részt vevő szülőket, hogy ha gyerekeiket is elviszik, törvénytelenséget követnek el, és emiatt a rendőrség tízezer lejig (hétszázezer forint) terjedő bírsággal sújthatja őket.
A több mint két hete tartó bukaresti korrupcióellenes megmozdulássorozaton részt vevő fiatal szülők közül sokan gyerekeikkel együtt járnak demonstrálni, de február 4-én "gyerekdemonstrációt" is szerveztek, amelyen több ezer szülő vonult ki gyerekével játszani a kormány épülete előtti térre.
A gyerekjogvédelmi hatósághoz 29 bejelentés érkezett, amelyek szerint ezek a szülők visszaéltek gyerekükkel. Arra a kérdésre, hogy azok a politikusok, akik gyerekeikkel együtt mennek szavazni, nem követnek-e el hasonló visszaélést, Vasilescu azt mondta, nem kell túlozni.
Az Adevarul című lap szerint a hatósági fenyegetőzés hatására a közösségi portálokon újabb felhívás jelent meg, amely arra biztatja a szülőket, hogy szombaton ismételjék meg a két héttel korábbi "gyerektüntetést" a kormány székháza előtt.
(MTI)