Barack Obama akkori amerikai elnök megszüntette az illegálisan az Egyesült Államokba érkező kubaiaknak járó kivételes bánásmódot - jelentette helyi idő szerint pénteken a kubai állami televízió.
A kubai kormány régóta követelte, hogy vonják vissza az intézkedést, amely miatt a kubaiak a kockázatos utazásra vállalkoztak, és szakemberek tömegesen hagyták el az országot. Az intézkedés január 12-ei visszavonását több hónapon át tartó tárgyalások előzték meg arról, hogy Kuba visszafogadja az Egyesült Államokból érkezőket.
A kubai állami televízió péntek este közölte, hogy a visszatérők az Egyesült Államokból, Mexikóból és a Bahamákról érkeztek január 12. és február 17. között. A híradás arra nem tért ki, mely országok küldték vissza ezeket a kubai állampolgárokat. A beszámoló szerint a két utolsó csoportot külön erre a célra indított charterjárattal szállították az Egyesült Államokból Kubába.
A floridai El Nuevo Herald című lap szerint két nőt “beengedhetetlennek” minősítettek a miami repülőtéren, és feltették őket egy reggeli havannai járatra. Wilfredo Allen, a nők ügyvédje elmondta, hogy a két nő Európából érkezett Miamiba, ott menedékjogot kértek, de őrizetbe vették, majd Kubába küldték őket.
Barack Obama januári döntésére – az évtizedek óta érvényes gyakorlat felszámolásáról – Washington és Havanna látványos közeledése után két évvel került sor, megfigyelők szerint a távozó elnök ezzel akarta tovább javítani az amerikai-kubai kapcsolatokat.
Január 20-ai hivatalba lépése előtt Donald Trump amerikai elnök bírálta az amerikai-kubai enyhülést, amelynek Twitter-üzenete szerint “véget kíván vetni”.
(MTI)