Az időjárási viszontagságok napok óta keserítik az északi és déli tartományok lakosainak életét - jelentette szombaton az iráni média.
Az ország 31 tartományának felében bezártak az iskolák: északon a hóviharok, délen az árvizek, illetve a homokviharok miatt.
Északon egyes helyeken a hótakaró vastagsága eléri a két métert. Falvak százait zárta el a hóesés a külvilágtól, egyebek mellett Kurdisztánban, Kelet-Azerbajdzsánban és Gilánban. Médiaértesülések szerint az elmúlt két hétben többen hólavinák következtében haltak meg az ország északi részében.
Az ország déli részében, Huzisztán, Fársz, Kermán, Hormozgán, valamint Szisztán és Beludzsisztán tartományban eközben heves esőzések okozta árvizek pusztítanak.
Kermán tartományban átszakadt egy gát, az árvíz házak tucatjait döntötte romba Dzsiroft óvárosában. Egy férfit, aki szelfit akart készíteni, elsodort az ár. Busehr tartományban egy másik halálos áldozata is volt az árvíznek.
Ahváz, Ábádán és Horramsahr városokban az ország sivatagos vidékeiről, valamint Irakból és Szaúd-Arábiából érkező erős homokviharok miatt szünetelt a tanítás, s fennakadások vannak a víz- és áramellátásban. A hatóságok szerint a levegőben lévő homok mennyisége a 18-szorosa a normálisnak, ami miatt erősen korlátozott a látótávolság.
Ötven képviselő levélben kérte Haszan Róháni elnököt, hogy intézkedjen a természeti csapások sújtotta övezetek megsegítése érdekében.
(MTI)