Svédország bejelentette, hogy rendkívüli diplomatát küld a Közel-Keletre a palesztin-izraeli viszály politikai rendezésére irányuló tárgyalások újrakezdése érdekében. A Donald Trump támogatását maga mögött tudó izraeli kormány, pontosabban a jeruzsálemi külügyminisztérium a stockholmi bejelentésre a nemzetközi diplomáciában szokatlanul cinikus hangvételben megfogalmazott választ küldött. Margot Wallström svéd külügyminiszter az elmúlt másfél évben már kétszer is szeretett volna békeközvetítői szerepben megbeszélést folytatni az izraeli vezető politikusokkal, azonban ők egyik alkalommal sem voltak hajlandók fogadni – írja a Válláh!Hádásot hírportál.

Margot Wallström (fotó: Magnus Jönsson)
A Svéd Külügyminisztérium néhány nappal ezelőtt bejelentette, hogy Stockholm különleges és rendkívüli megbízottat nevezett ki az izraeli-palesztin viszály megoldására irányuló megbeszélések újrafelvételének előmozdítására. Izrael viszont nem érdekelt – főleg Donald Trump egyértelmű támogatásának tudatában – abban, hogy a zsidótelepítés leállítását is eredményező béketárgyalások újrainduljanak. A tárgyalások fonalának újrafelvételére irányuló legutóbbi próbálkozások is azért hiúsultak meg, mert a Binjámin Netanjáhu vezette szélsőséges izraeli kormány nem volt hajlandó eleget tenni a településépítés teljes leállítására vonatkozó palesztin előfeltételnek.(Mert, ha a települések tovább épülnek a megszállt területeken, akkor nem lesz miről tárgyalni, nem lesz hol kikiáltani a palesztin államot… - H. J.)

Margot Wallström és Mahmúd Abbász Rámalláhban (fotó: ivarfjerd)
A Trump támogatását élvező izraeli kormány pökhendiségére jellemző az a nemzetközi diplomáciai életben szokatlan cinizmus, amellyel válaszolt Svédországnak a különleges és rendkívüli békeközvetítő kinevezésére vonatkozó bejelentésére: „Figyelembe véve a jelenlegi svéd kormánynak a béketeremtés terén az egész világon elért rendkívüli sikereit, nagyon hálásak vagyunk azért a döntésért, amelynek jóvoltából végre gyógyírt találunk a térség kórságaira. De miért nem voltak képesek már jóval korábban dönteni erről a kinevezésről?” – áll Immánuél Náhson izraeli külügyi szóvivőnek a Svéd Külügyminisztériumnak szóló válaszában.
Zoom
Telepbővítés a ciszjordániai Máálé Ádumimban (fotó: nydailynews.com)
Svédország már alig két hónappal ezelőtt, tavaly decemberben is szeretett volna közvetíteni Izrael és a Palesztin Nemzeti Hatóság között, ám Margot Wallström svéd külügyminiszter csak Rámalláhba utazhatott el, miután az izraeli kormány a rá jellemző pökhendiséggel megüzente neki, hogy nemkívánatos személy a zsidó államban. (Jól emlékszünk még arra az arcátlanságra is, amikor az időközben államelnökké megválasztott Ruvi Rivlin izraeli házelnök kitiltotta Izraelből egy holoemlékezésről Kövér Lászlót, amiért a magyar házaelnök előtte beszédet mondott Székelyudvarhelyen Nyirő József emlékére – H. J.) Tavaly decemberben valójában azzal hárították el Margot Wallström izraeli látogatását, hogy Binjámin Netanjáhu miniszterelnök túlságosan elfoglalt… Sőt, Wallström már 2015 elején is szeretett volna békeközvetítői szerepben Izraelbe látogatni, ám a vezető zsidó politikusok akkor sem voltak hajlandók fogadni.
Zoom
Immánuél Náhson, a svédeknek küldött pimasz válasz írója
Wallström 2015 elején tett látogatásának egyik kifejezett célja annak megvitatása volt, hogy a nemzetközi állításoknak megfelelően Izrael valóban végrehajt-e, úgynevezett „bírósági ítélet nélküli kivégzéseket” a palesztinok soraiban. Ez utóbbi kérdés megvitatásáról Izraelben „természetesen” hallani sem akarnak, s mindehhez hozzájárul még az a jól bevált zsidó időhúzó taktika is, amelynek szellemében időnként tárgyalgatnak, majd megsértődve felállnak a tárgyalóasztaltól, miközben rohamos tempóban tovább épülnek, bővülnek az illegális zsidó telepek a megszállt területeken. Ezért nem csoda, hogy nemkívánatos személynek minősítik azt, aki ezt az időhúzó gyakorlatot a zsidótelepítést is felfüggesztő konkrét tárgyalások felélesztésének szándékával szeretné megzavarni. Izraelben csak olyan politikusokat látnak szívesen, akik áment mondanak a népirtó, a nemzetközi jogot sértő cselekedeteikre. Aki nem mond áment, azt antiszemitának nyilvánítják, de mivel ezt Raoul Wallenberg hazájával egyelőre nem merik megtenni, Svédország politikusait csak egyszerűen nem fogadják. Nem érnek rá.
Hering J. – Kuruc.info