Négy további, szökésben levő észak-koreai gyanúsítottat azonosítottak az észak-koreai vezető féltestvérének Kuala Lumpurban történt meggyilkolásával összefüggésben - közölte vasárnap a malajziai rendőrség.
Négy, 33 és 57 év közötti férfit keresnek, akik elhagyták Malajziát azon a napon, amikor Kim Dzsong Namot megölték. A rendőrség közlése szerint nem diplomata útlevéllel, hanem normál okmányokkal utaztak el repülővel. Jelenleg az Interpol segítségével igyekeznek a nyomukra bukkanni.
A malajziai hatóságok további három olyan észak-koreai személlyel akarnak kapcsolatba lépni, akik segíthetik a nyomozást – mondták el a rendőrségi sajtótájékoztatón.
Kim Dzsong Un észak-koreai vezető féltestvére, a 45 éves Kim Dzsong Nam éppen Makaóba készült utazni, amikor két nő megmérgezte hétfőn a Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtéren. A tettesek gyaníthatóan valamilyen mérgező folyadékot öntöttek az arcába, majd taxival elmenekültek a helyszínről. A halál pontos okát még mindig vizsgálják.
Eddig négy embert vettek őrizetbe a gyilkossággal kapcsolatban: egy vietnami és egy indonéziai útlevéllel rendelkező nőt, ez utóbbi malajziai illetőségű barátját, valamint legutóbb egy 46 éves észak-koreai férfit.
A malajziai rendőrség próbálja felvenni a kapcsolatot Kim Dzsong Nam valamilyen rokonával, mert valakinek azonosítani kellene a holttestet. A hatóságok közlése szerint a rokonoknak két hetük van, hogy jelentkezzenek a holttestért.
Dél-koreai hírszerzési források szerint Kim Dzsong Nam, a néhai észak-koreai vezető Kim Dzsong Il legidősebb fia, Makaón élt évek óta a második feleségével. Bár nem volt semmilyen hivatalos észak-koreai tisztsége, egyes szakértők mégis úgy vélik, hogy politikai gyilkosság áldozata lett.
(MTI)
Kapcsolódó: