Elfogadhatatlan beavatkozási formának nevezte vasárnap azokat a francia elnökválasztási kampányt érő kibertámadásokat Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter, amelyek mögött Párizs Oroszországot gyanítja.
A függetlenként induló Emmanuel Macron kampánystábja a héten azt állította, hogy orosz állami források szándékosan terjesztenek rágalmakat az elnökjelöltek közül legkevésbé oroszbarátnak számító centrista politikusról. Azt is jelezte az egyik legesélyesebb elnökjelölt, hogy az elmúlt hónapban 4 ezer támadás érte mozgalmának honlapját, jelentős részük Ukrajnából érkezett.
"Elég csak megnézni, hogy mely jelöltek, Marine Le Pen (az egykor radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke) és (az álkonzervatív) Francois Fillon, irányába fejezi ki preferenciáját Oroszország a francia kampányban, miközben Emmanuel Macron, aki nagyon Európa-barát módon beszél, kibetámadásokat szenved el. Ez a fajta beavatkozási forma a francia demokratikus életbe elfogadhatatlan, és elítélem" - fogalmazott Jean-Marc Ayrault a Le Journal du Dimanche című vasárnap megjelenő hetilapnak adott interjúban.

"Oroszország szokott az elsőként emlékeztetni arra, hogy a nemzetközi élet egyik alapelve a be nem avatkozás a belügyekbe. Megértem. Franciaország és a franciák nem fogják soha elfogadni, hogy megmondják nekik, kire kell szavazni" - hangsúlyozta a diplomáciai tárca vezetője.
Figyelmeztették Moszkvát
A külügyminiszter szerdán már a nemzetgyűlésben is figyelmeztette Moszkvát, amikor az azonnali kérdések órájában kérdezték az esetleges külföldi kibertámadásokról.
"Nem fogunk eltűrni semmilyen beavatkozást a választási folyamatunkba, sem Oroszországtól, sem más államtól, ez következik a demokráciánkból, a szuverenitásunkból, a nemzeti függetlenségünkből" - mondta. "Egyértelműen tudatni kell a határokat azokkal, akik megkísérelnék a be nem avatkozás elvét megsérteni, egyértelműen meg kell tenni, beleértve megtorló intézkedéseket is, ha szükséges, mert egyetlen külföldi állam sem befolyásolhatja a franciák választását, egyetlen külföldi állam sem választhatja ki a következő köztársasági elnököt" - mondta Ayrault.

Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter
Orosz kibertámadások kockázata
Francia elemzők szerint a politikai pártok informatikai biztonsága a választások egyik leggyengébb pontja, ezért az informatikai rendszerek biztonságáért felelős francia hivatal, az ANSSI októberben valamennyi párt képviselőjét figyelmeztette az Oroszországból várható kibertámadások kockázataira.
Francois Hollande köztársasági elnök a szerdai védelmi ülésen azt kérte az illetékesektől, hogy az elnökválasztási kampányra készítsenek elő "rendkívüli megelőző és védelmi intézkedéseket, beleértve a kibervilágot is". Ezeket a következő, február 24-re tervezett védelmi tanács ülésén ismertetik az államfővel.
A külügyminiszter a vasárnapi interjúban megismételte, hogy "Oroszországnak, az Egyesült Államoknak és a világnak is egy stabil és működő Európa az érdeke, amely felelősen politizál, és a béke, a prosperitás és a fenntartható fejlődés érdekében tölti be a szerepét".
Trumpéknak is üzent
Az új amerikai adminisztrációnak Jean-Marc Ayrault azt üzente, hogy "Európa továbbra is referencia a zavaros világban". "Fogadok, hogy a hatalmi érdekekből az európaiak megosztására irányuló kísérlet nem fog működni. Az Egyesült Államoknak egyáltalán nincsenek eszközei arra, hogy kompenzálja azokat az előnyöket, amelyeket az Európai Unió kínál a tagjainak" - mondta a francia külügyminiszter.
(MTI nyomán)