Robert Mugabe zimbabwei elnök 93. születésnapja alkalmával adott interjújában kizárta, hogy lemondjon tisztségéről.
Az állami televízióban hétfőn sugárzott beszédében a zimbabwei elnök úgy vélekedett: a nép többsége úgy gondolja, nem léphet a helyébe senki, nincs senki, aki utódjaként szóba jöhetne.
Zoom
Robert Mugabe a 93. születésnapja alkalmából a hararei hivatalában tartott "meglepetéspartiján" 2017. február 21-én
Hozzáfűzte, hogy csak akkor mondana le tisztségéről, ha erre őt pártja – a Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió – Hazafias Front (ZANU-PF) – felszólítaná. A ZANU-PF ugyanakkor azt akarja, hogy továbbra is jelöltesse magát a választásokon. “Ha úgy érezném, hogy ez többé már nem megy, szólnék a pártomnak, hogy találjanak valakit helyemre. Jelenleg azonban nem mondhatom ezt” – mondta Mugabe.
Az előre rögzített, egyórás interjú során a kedden 93. életévét betöltő Mugabe egyes mondatai között hosszú szüneteket tartott, a beszélgetés során pedig egyre fáradtabbnak mutatkozott, például időnként alig tudta nyitva tartani a szemét.
Mugabe 1980 óta van hatalmon, ő a világ legidősebb államfője, de közölte, hogy a 2018-ban esedékes elnökválasztáson is indulni akar. Mugabe bírálói szerint autoriter módon kormányozza országát, ahol az utóbbi időben szinte mindennapossá váltak a kormányellenes megmozdulások. Az 1980-ban kivívott függetlenséget követő néhány sikeres év után a dél-afrikai ország súlyos gazdasági válságba süllyedt, amely ma is tart. A zimbabwei nemzeti valutát hiperinflációt követően kivonták a forgalomból, és az országban jelenleg is amerikai dollárt használnak.
Mugabe felesége, Grace a múlt héten közölte: szükség esetén kerekesszékben fogja tolni kampányrendezvényekre férjét, tavaly pedig kijelentette, hogy férje “még a sírból is” kormányozni fog.
(MTI)