Donald Trump amerikai elnök, amint arról mi is beszámoltunk, két nappal ezelőtt erélyesen és szenvedélyesen elítélte a Missouri állambeli St. Louis város zsidó temetőjében történt sírkődöntögetést. Az elmúlt fél nap legérdekesebb eseményeként több száz önkéntes társaságában megérkezett a temetőbe Mike Pence, az Amerikai Egyesült Államok nemrégiben kinevezett alelnöke, aki részt vett a helyreállítási és a takarítási munkálatokban – jelenti a Reset Bét izraeli rádió és Media ITE hírportál.
Zoom
Mike Pence első jelentős hivatali tevékenysége (fotó: Reuters)
Mike Pence, a nemrég kinevezett amerikai alelnök hivatali tevékenységének első, testhez álló munkája a Missouri állambeli St. Louis egyetemi város közelében levő Heszed sel Emet nevű zsidó temetőben két nappal ezelőtt ledöntögetett sírkövek helyreállítási munkálataiban való részvétel volt. Magyar idő szerint ma éjjel Mike Pence alelnök és Missouri állam zsidó kormányzója, Eric Greitens előzetes bejelentés nélküli látogatás tett a nevezett zsidó temetőben, s közülük az előbbi, az alelnök kellő számú kamera jelentétében előbb erélyesen elhatárolódott az antiszemita cselekménytől, majd gereblyét ragadott, és kivette részét a takarítási munkálatokból.
Zoom
Pence vigasztalja a temetőbe érkezetteket (fotó: Twitter)
Az amerikai muszlim közösség tagjai személyesen nem mentek ki a zsidó temetőbe, hogy kivegyék részüket a ledöntött sírkövek helyreállítási munkálataiból, ám gyűjtést hirdettek meg a felmerülő kiadások fedezésére.
Zoom
Linda Sarsour, az adományozó muszlim szervezete aktivistája (fotó: Fb)
Linda Sarsour, a Tárek el-Meszídi vezette amerikai muszlim jótékonysági szervezet egyik aktivistája büszkén mondta a sajtó képviselőinek, hogy meghirdetéskor mintegy 20 ezer dolláros adományra számítottak, ám az összeg már az első nap végén több mint 77 ezer dollárra rúgott. Érdekesség az is, hogy a hírek eleinte csak 150 ledöntött, illetve megrongált sírkőről szóltak, majd az elmúlt órákban ez a szám fokozatosan nőtt, előbb 170-re, majd 180-ra, s a legutóbb érkezett hír szerint pedig már 200-ra emelkedett.
H. J. – Kuruc.info