Több mint négyszeresére emelkedett a herointúladagolás miatti halálozások száma az Egyesült Államokban 2010 és 2015 között.
Az amerikai hatóságok pénteki közlése szerint ez a drog árának csökkenésével és erejének növekedésével függ össze. 2015-ben 12 989-en haltak meg a heroin túladagolása miatt, míg öt évvel korábban 3036-an – közölte az amerikai egészségügyi statisztikai hivatal.
A halált okozó drogtúladagolásos esetek 8 százaléka volt a heroin számlájára írható, 2015-re ez az arány 25 százalékra emelkedett – olvasható az atlantai központú intézmény tanulmányában. A központ kutatása a halotti anyakönyvi kivonatok adatain alapult és nem vizsgáltak egyéb tényezőket. Az amerikai járványügyi központ (CDC) 2015-ös tanulmánya szerint azonban valószínűleg egyre több ember kezdte használni a szert a heroin csökkenő ára és növekvő tisztasága miatt.
Szakértők szerint összefüggés van a heroinhasználat és a vényköteles opioid fájdalomcsillapítók terjedése között. Opioidnak nevezik mindazokat a természetes, félszintetikus és szintetikus vegyületeket, amelyek a morfinhoz hasonlóan a szervezet opioid receptorain hatnak.
Csökkenő ára miatt a heroin akár a felírt gyógyszerek tizedébe is kerülhet – mondta Rich Hamburg, a Trust for America’s Health nonprofit szervezet alelnöke. ”Negyvenszer nagyobb eséllyel kezd heroint használni az, aki opioid fájdalomcsillapítókkal kezdett” – tette hozzá.
(MTI)