Binjámin Netanjáhu izraeli kormányfő ma az ausztráliai Sydneyben találkozott Julie Bishop külügyminiszterrel, aki a megbeszélés folyamán azt ajánlotta neki, hogy küldjenek nemzetközi békefenntartó erőket a 2007 óta izraeli és egyiptomi blokád alatt tartott Gázai övezet területére. Az izraeli kormányfő azzal utasította el a javaslatot, hogy neki rossz tapasztalatai vannak a nemzetközi békefenntartókkal kapcsolatban, s különben is, ha megalakul a palesztin állam, az ottani biztonsági teendőket továbbra is az izraeli hadsereg látja el – közölte a Reset Bét izraeli állami rádió.
Zoom
Julie Bishop és Binjámin Netanjáhu ma, Sydneyben (fotó: AP)
Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök hivatalos ausztráliai látogatásának utolsó napján, február 26-án, Sydney városában megbeszélést folytatott Julie Bishop külügyminiszterrel. A vendéglátó politikus azt javasolta Netanjáhunak, hogy a Gázai övezet területére küldjenek nemzetközi békefenntartó katonákat, ám az ötletet az izraeli miniszterelnök elfogadhatatlannak tartotta. A Likud békegalamb vezére azzal indokolta az ötlet elvetését, hogy akkor is az izraeli hadsereg látná el a Gázai övezet és a ciszjordániai palesztin területek biztonsági teendőit, ha az említett területeken a politikai megoldás keretében létrehoznák a palesztin államot. Az izraeli kormányfő kihangsúlyozta: a palesztin állam - ha az egyáltalán létrejön - szuverenitása csak részleges lehet.
Netanjáhu fentebb ismertetett válaszának a lényege az, hogy a Gázai övezet 2007 óta tartó izraeli (és egyiptomi) katonai blokádja a palesztin állam létrejötte után is fennmaradna. Izrael korábban kivonta ugyan a katonai erejét az 1967-ben megszállt Gázai övezetből, ám időnként egy-egy „hadművelet” keretében visszalátogat erre a nyomorúságos területre, a másvilágra küld több ezer embert (többségében polgári személyt, mint például az Öntött ólom- vagy a Szilárd sziklafok-hadművelet idején – J. K.), majd ismét kivonul. Az izraeli miniszterelnök azt is megjegyezte, hogy személy szerint neki rosszak a tapasztalatai a nemzetközi békefenntartókkal kapcsolatban.
Zoom
„Netanjáhu háborús bűnös” (fotó: AP)
Az izraeli kormányfő hajthatatlanságának jutalmául az ausztrál kormány ünnepélyesen megígérte Netanjáhunak, hogy Canberra az ENSZ-ben és más nemzetközi szervezetekben a jövőben ellenezni fog minden Izrael-ellenes határozati javaslatot. Ezek után azon sem kell csodálkozni, hogy Netanjáhu cinikus módon megtiltja a nemzetközi békefenntartók felvonultatását a Gázai övezetben. Sydneyben tüntetők tiltakoztak Netanjáhu látogatása ellen, s transzparenseiken a „gázai mészáros” háborús bűnösségére is emlékeztettek.
El-Kudszi – Kuruc.info