A csaknem végleges eredmény szerint a "jobboldali liberális" kormánypárt győzött a holland választáson szerdán. A Mark Rutte holland miniszterelnök vezette Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) a szavazatok 21 százalékát megszerezve győzött a hollandiai parlamenti választásokon, és messze megelőzi Geert Wilders második helyen végzett bevándorlásellenes Szabadságpártját (PVV), amely 13 százalékot kapott - derült ki a leadott szavazatok több mint 90 százalékának megszámlálása után csütörtök hajnalban.

Ezzel a 150 fős parlamentben a VVD várhatóan 32, a PVV pedig 19 képviselői mandátumot tudhat magáénak.
A harmadik helyen a legfrissebb értesülések szerint 12,6 százalékkal a kereszténydemokrata párt (CDA) végzett, negyedik pedig, hajszállal lemaradva a liberális D66. A holland sajtó szerint ez a két párt is 19-19 parlamenti helyhez juthat.
A környezetvédő Zöld Baloldal (GroenLinks) 15, a szocialisták 14, a szociáldemokrata Munkapárt (PvdA) kilenc, a Keresztény Unió (CU) pedig hat képviselői helyhez juthat.
Az Ipsos közvélemény-kutató intézet jelentése szerint a részvételi arány rendkívül magas, közel 82 százalékos volt.
Szakértők korábban arról számoltak be, hogy négy párt koalíciójára lesz szükség a kormányalakításhoz, amelyhez legalább 76 képviselői helyre van szükség.
Mark Rutte miniszterelnök az exit poll eredmények tükrében, amelyek már előrejelezték fölényes győzelmét, kijelentette: "Működött az üzenetünk. A következő néhány évben is folytatni akarjuk a munkánkat, hogy Hollandia továbbra is biztonságos és stabil ország legyen."
Mint mondta, azt az üzenetet kapják Európa minden részéről, hogy "Hollandia megállította a populizmus rossz formáinak terjedését".
Wilders hajnalban elismerte pártja vereségét és kijelentette: a Szabadságpárt kemény ellenzéki erő lesz a következő parlamentben.
Frissítés: marad a "kemény" ellenzéki szerep
A Szabadságpárt (PVV) kemény parlamenti ellenzéki szerepre készül, ha nem kerül be a kormánykoalícióba - mondta újságíróknak csütörtök reggel parlamenti irodája előtt Geert Wilders, a bevándorlásellenes párt vezetője.
A politikus egyúttal gratulált Mark Rutte miniszterelnökbnek az újabb győzelemhez.
"Jobban örültem volna, ha a miénk a legnagyobb párt, de több helyet szereztünk, és erre büszkének kell lenni" - mondta Wilders, hozzátéve, hogy a PVV kormányon kívülről is óriási hatást gyakorolt a holland politikára.
Geert Wilders reagált arra is, hogy Rutte az éjjel a rossz populisták vereségéről beszélt.
"Nem értem, mire gondol. Arra utal, hogy vannak jó és rossz populisták. Én nem tartom magam populistának, de ő azt sugallja, hogy én egy rossz populista és valamiféle náci vagyok" - nyilatkozott a jobboldali pártvezér.
2. frissítés: hát persze hogy örül Merkel
A hollandiai parlamenti választás eredménye egyértelmű állásfoglalás Európa mellett – jelentette ki Angela Merkel csütörtökön Berlinben. A német kancellár szerint ez az kiállás a Törökországból érkezett „teljességgel elfogadhatatlan vádaskodások” után még nagyobb jelentőséggel bír.
Hollandia Németország „partnere, barátja és szomszédja, ezért nagyon örülök, hogy a választás magas részvételi arány mellett nagyon Európa-párti eredményre vezetett” – mondta a német kancellár.
A választási eredmény egyértelmű állásfoglalás, „világos jelzés”, amelyet a holland választók alig néhány nappal azután küldtek a világnak, hogy hazájukat Törökországból „teljességgel elfogadhatatlan vádaskodások” érték, amelyek miatt Németország ki is állt Hollandia mellett – tette hozzá Angela Merkel.
Elmondta, hogy telefonon gratulált Mark Rutte holland kormányfőnek, a győztes liberális konzervatív Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért elnökének. Hangsúlyozta, hogy a hollandiai parlamenti választás napja „jó nap volt a demokrácia számára”.
(MTI nyomán)