Mintegy 30 ezer kurd tüntetett szombaton Frankfurtban a török kormány politikája és az áprilisi népszavazás ellen "Nem a diktatúrára - igen a demokráciára és szabadságra" jelszóval - írja az MTI. A Reuters kevesebbre, "mindössze" kilencezerre teszi a demonstrálók létszámát.
Zoom
A résztvevők elsősorban a Recep Tayyip Erdogan török elnök és a török kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) által kezdeményezett, az alkotmányreformot szentesítő népszavazás ellen tiltakoztak, amely elnöki rendszert vezetne be Törökországban, nagymértékben kibővítve Erdogan jogköreit. A népszavazást április 16-ra tűzték ki, de a Németországban élő török állampolgárok már március végétől leadhatják szavazatukat.
Zoom
Zoom
A tüntetők az “Éljen a kurd nép ellenállása” jelmondatot skandálták, és Abdullah Öcalan bebörtönzött kurd vezető, a Németországban is terrorszervezetnek minősített Kurd Munkáspárt (PKK) vezetőjének arcképét tartották a kezükben. A német szövetségi kormány éppen a közelmúltban tiltotta meg Öcalan arcképének nyilvános mutogatását. A rendőrök többször is felszólították a tüntetőket az Öcalan-portrék eltüntetésére, de miután ez elmaradt, közölték, hogy a demonstrációról videófelvételeket készítenek.
Zoom
A frankfurti rendőrség nagy erőkkel biztosította a tüntetést, vízágyúkat is készenlétbe helyezett, tekintettel arra, hogy a korábbi hasonló tüntetések során összetűzések történtek kurdok és törökök között, de ezúttal a demonstráció békésen zajlott le. Az oszlatást vélhetően a hazafiakra tartogatják, ahogy szokták, az nem számít, hogy egy ők terroristának nyilvánítottak egy szervezetet, és azt éltetik idegen tömegek az utcáikon.
(Kuruc.info - MTI - Fotók: Reuters/Ralph Orlowski)
Kapcsolódó: