A legújabb felmérés szerint jelenleg kevesebben támogatják Skócia elszakadását az Egyesült Királyságtól, mint a függetlenségről 2014-ben tartott népszavazás idején, de a skót választók többsége ennek ellenére úgy véli, hogy Skócia előbb-utóbb mégis független országgá válik.
A The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap és az LBC londoni kereskedelmi rádió megbízásából a Panelbase közvélemény-kutató által elvégzett vizsgálat kimutatta, hogy a skótok 44 százaléka támogatja, 56 százalékuk viszont elveti Skócia függetlenné válásának gondolatát.
A skót függetlenségről 2014 szeptemberében tartott népszavazáson az elszakadást ellenzők 55 százalékos többséggel győztek, a függetlenségre 45 százaléknyian szavaztak. A válaszadók 44 százaléka szerint Skócia a következő 5-10 évben mindenképpen függetlenné válik. További 11 százalék is azzal számol, hogy Skócia valamikor elszakad az Egyesült Királyságtól, de legkorábban csak 10-15 év múlva, 7 százalék pedig 20-30 éven belül számít Skócia függetlenné válására.
A felmérésbe bevont skót választók 26 százaléka tartja kizártnak, hogy Skócia valaha is önállósulna.
Nicola Sturgeon skót miniszterelnök a kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) e hétvégén tartott tavaszi kongresszusán felszólalva kijelentette, hogy mindenképpen lesz újabb népszavazás Skócia függetlenségéről, mivel nem szabad megengedni, hogy a konzervatív párti brit kormány "kirángassa Skóciát Európából".
Sturgeon arra utalt, hogy a brit EU-tagságról rendezett tavaly júniusi népszavazáson a skótok 62 százaléka a bennmaradásra voksolt, de országos átlagban így is a kilépést pártolók kerültek szűk, 51,9 százalékos többségbe. A skót miniszterelnök a tavalyi EU-népszavazás óta több nyilatkozatában is közölte: Skócia nem fogadja el, hogy akarata ellenére távoznia kell az Európai Unióból.
(MTI)